Vedoucí školní jídelny: Na vyučení se neptáme, bereme každého, kdo má chuť pracovat a je ochotný se něco naučit

úterý 24. září 2019 ·

„Kvalita obědů sice stoupá, ale podle chemické analýzy z několika desítek zařízení, kterou si Státní zdravotní ústav nechal vypracovat, tu prostor pro zlepšení je,“ říká Alexandra Košťálová ze Státního zdravotnického ústavu. „Problémem je například nízký obsah energie a zejména rostlinných tuků. Ty jsou ale pro zdravý vývoj dětí nezbytné. Dál jsme zjistili, že jsou obrovské rozdíly ve velikosti porcí. Některé jídelny měly těžší nápoj než hlavní chod, což skutečně nelze akceptovat. A zatímco obsah sacharidů vyšel většinou v normě, prakticky všechny zkoumané obědy byly přesolené.“ Reportáž o školním stravování přinášejí Lidové noviny.




Za vysokým obsahem soli můžou stát i různá dochucovadla a polotovary. Jejich používání je častým nešvarem, který bude do budoucna nutné řešit, tvrdí Alexandra Košťálová: „Nejlépe v tomto ohledu vycházejí mateřinky, tam většina kuchařek cítí, že vaří pro malý rostoucí a citlivý organismus a ve skladech vídáme čerstvé suroviny, minimum koření a hodně bylinek. Na dalších stupních škol už personál takové zábrany nemívá. Pro mě osobně byla šokem návštěva jídelny, kde jsem objevila 26 různých umělých směsí a dochucovadel, každé v počtu mnoha kusů.“

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové pracuje v ČR v jídelnách asi 19 tisíc lidí. Školy by ale potřebovaly ještě minimálně 600 navíc. Čím větší město, tím je situace horší. Jen v Praze by jídelny hned mohly přijmout 122 kuchařů. Ve Středočeském kraji chybí u hrnců 80 lidí, na jižní Moravě 56.

„Zvenku to vypadá jako práce snů – jdete ve tři domů, prázdniny máte volné. Jenže taháte těžké hrnce, pytle brambor, přepravky masa, ne každý na to fyzicky má. A když máte v ulici čtyři restaurace, které shánějí kuchaře a nabízejí dvojnásobný plat, pak je opravdu těžké personál udržet, aby radši vařil dětem. U nás se na vyučení v oboru už ani neptáme, bereme každého, kdo má chuť pracovat a je ochotný se něco naučit. Momentálně mi tu vaří i školnice – a díky bohu za ni,“ popisuje situaci Jaroslava Šorfová, vedoucí školní jídelny v Praze.


Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.