Filip Pertold: Na platy učitelů sice peníze nejsou, ale vydáváme spoustu peněz na dotace, které nikam nevedou

neděle 8. září 2019 ·

„Čím více chybí analýzy skutečného stavu věcí, tím snazší mají zájmové skupiny práci a uzurpují větší část našich veřejných financí. A tak se jednoho dne probudíme a zjistíme, že sice na platy učitelů nejsou peníze, ale že vydáváme spoustu peněz na různé dotace, které však ke kýženému výsledku pravděpodobně nevedou,“ píše Filip Pertold v Hospodářských novinách v úvaze o tom, jak se stát ztrácí ve vlastních informacích a neumí s nimi pracovat.


Filip Pertold (facebook.com)
Pertold mimo jiné píše:

Český stát utrácí mnoho miliard za různé intervence či veřejné výdajové programy a nikdo vlastně pořádně neví nebo není schopen objektivně určit, jaké jsou jejich zamýšlené nebo nezamýšlené dopady. Jenom namátkou. Dáváme 19 miliard ročně na podporu třetího penzijního pilíře, ale vlastně neumíme vyčíslit jeho benefity, i když tušíme, že nejsou příliš vysoké. Zvyšujeme minimální mzdu, ale nikdo systematicky nesleduje dopady na chování zaměstnanců ani zaměstnavatelů. Rozdáváme přes dvě procenta HDP na dotace firmám, ale nikdo nezná nebo nechce znát jejich dopady na zaměstnanost nebo na výkonnost firem. Sociální systém sice není nějak extra rozbujelý, ale můžeme zcela právem pochybovat o jeho správném zacílení, když se mnohé regiony a sociální skupiny stále propadají. Stát dává miliardy na organizaci centrálních zkoušek pro studenty a žáky základních a středních škol, ale nikdo například stále neví, jaký dopad má zázemí rodičů na výsledky studentů. Díky tomu můžeme o vzniku nerovnosti buď pouze spekulovat, nebo nás zachraňují mezinárodní šetření PISA, která ale okrajové části společnosti pokrývají jen nepřesně. Stát staví dopravní infrastrukturu, ale jaké jsou její dopady na společnost a ekonomiku? Skutečně měly všechny postavené dálnice pozitivní dopad na ekonomiku, jak se předpokládá? Takto by se dalo pokračovat kapitolu po kapitole státního rozpočtu a úřad po úřadu.

Ne všichni však jsou ze současného stavu informačního bahna ve veřejných financích smutní. Kolem politiky se přirozeně točí řada zájmových skupin, které se snaží urvat co největší balík, z jejich pohledu samozřejmě ve veřejném zájmu. Jenže tím, že stále žijeme v době datového temna a politici dělají zásahy do ekonomiky jako slepý Hanuš do orloje, mají u nás lobbisté doslova ráj.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
8. září 2019 v 15:51  

Nic proti článku, ale uvědomuje si pan autor, že se to týká i dotací různým eduínům?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.