Zařazují učitelé etickou výchovu do výuky?

pátek 26. července 2019 ·

V květnu 2019 rozeslal NIDV pedagogickým pracovníkům základních a středních škol v jednotlivých krajích ČR evaluační dotazník, jehož cílem bylo především odhalit současné palčivé problémy, se kterými se školy v oblasti etické výchovy (ETV) potýkají nejčastěji, a zjistit, jaké jsou v tomto ohledu jejich potřeby. Počet obeslaných účastníků byl 194. Zodpovězených dotazníků se vrátilo 54. Většina respondentů k zavádění ETV do programu školy měla připomínky.



ETV má dle respondentů své opodstatněné místo ve výuce ve škole, vzorem by měl být sám učitel a také sociální prostředí, které dítěte ovlivňuje. Mezi respondenty převažovali učitelé 1. stupně ZŠ (81 %), naopak nejméně bylo učitelů z málotřídních škol (2 %).

ETV do výuky zařazují všichni respondenti. Nejvíce z nich zařazuje ETV jako průřezová témata (41 %), poté jako samostatný předmět (33 %) a příležitostně (26 %). Respondenti uvedli, že ETV jako předmět zařazují na ZŠ především až na 2 stupni: pro 8. třídu (19 %), pro třídu 9. a 6. (oboje po 17 %) a pro 7. třídu (15 %). Na prvním stupni ZŠ je ETV zařazována také, ale v mnohem menší míře (9 %).

Většina respondentů k ETV využívá výukové materiály (54 %). 41 % respondentů označila tvrzení, že učitelé si přípravy dělají sami, a zbývajících 5 % materiály pro výuku ETV nevyužívá.

Z uvedených oblastí ETV se respondenti nejvíce věnují oblastem: Mezilidské vztahy a komunikace (98 %), Prosociální chování v osobních vztazích (61 %) a Pozitivní hodnocení druhých (57 %). Naopak nejméně se ve školách věnují oblasti Reálné a zobrazované vzory (26 %).

Nejvíce je dle respondentů potřeba zaměřit vzdělávací programy v rámci DVPP na oblast Mezilidské vztahy (61 %) a na Pozitivní hodnocení druhých (41 %). Naopak nejmenší pozornost si v tomto ohledu zaslouží Reálné a zobrazované vzory a Interpersonální a sociální empatie (obě oblasti po 22 %).

Za nejpalčivější problémy v oblastech výchovy respondenti označili Inkluzi (69 %) a Šikanu a mezilidské vztahy (69 %). Dle 39 % respondentů má ETV vliv na prevenci a řešení těchto problémů zcela a dle 50 % částečně. Podle zbývajících 11 % respondentů ETV tento vliv nemá.


Zdroj: Tisková zpráva NIDV

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
26. července 2019 v 5:44  

No, dalsi marny pseudovyzkum… Ucast respondentu nekde na urovni voleb do Senatu je asi nejvice vypovidajicim vystupem.


"ETV do výuky zařazují všichni respondenti. Nejvíce z nich zařazuje ETV jako průřezová témata (41 %), poté jako samostatný předmět (33 %) a příležitostně (26 %)."
A ten graf ilustruje jako co? Pomery pro tri ruzna ANO sedi, v souctu jsou ale kolem 60 %, zbyva 40 % na NE... Eticky o tom ale pomlcime.

rváčkazvesela řekl(a)...
26. července 2019 v 7:34  

ETV na vznik šikany vliv má, jen je důležité JAK se dělá. My máme na školách všechny učitele k výuce ETV kompetentní? Že jsem si nevšimla.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.