Recept na péči o nadané děti

středa 3. července 2019 ·

Jako první v celé České republice se Moravskoslezský kraj pouští do systémové podpory nadaných dětí. V nadcházejícím školním roce nechá vyškolit vybrané učitele všech jím zřizovaných středních škol, aby uměli talentované žáky rozpoznat a naučit se s nimi lépe pracovat. Reportáž přináší MF DNES.


Jana Škrabánková (premyslivedeti.cz)
Pomohou mu v tom odborníci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, kde funguje specializované Centrum pro výzkum vzdělávání v přírodovědných oborech a talentmanagement (CVVPT). Právě na nadané z přírodovědných oborů kraj cílí. Pilotní projekt Centrum rozjelo letos na základních školách v Novém Jičíně, na kterých tak už nyní fungují takzvaní koordinátoři péče o nadané.

„Na každé škole jsou nyní jeden nebo dva učitelé, kteří vědí, jaké jsou projevy nadaných dětí, jak je můžou ve většinovém žákovském kolektivu odhalit a jak s nimi mají dále pracovat,“ objasnila vedoucí CVVPT Jana Škrabánková. „Protože v Novém Jičíně se náš kurz osvědčil, nabídli jsme za podpory rektora Ostravské univerzity podobný kurz kraji,“ pokračovala Škrabánková.

„Na listopad je naplánována velká konference, pořádaná krajem ve spolupráci s naší fakultou, kam budou pozváni ředitelé vybraných krajem zřizovaných středních škol. Ti si po vzoru pilotního Nového Jičína s sebou přivedou vytipované učitele, kteří budou posléze na jejich škole zastávat pozici školního koordinátora péče o nadané,“ uvedla Škrabánková.


Celý text naleznete v MF DNES

6 komentářů:

laimes řekl(a)...
3. července 2019 v 9:35  

již jenom někde sehnat ty nadané děti!

Markéta Kůtková řekl(a)...
3. července 2019 v 12:24  

Nadaných a mimořádně nadaných dětí tu máme dost a dost.

laimes řekl(a)...
3. července 2019 v 18:53  

ťapkat na sklíčkou ujfona není projevem nadání či snad dokonce geniality,opak jest pravdou přibývá dětí defektních-postižených-inkluzivních a nevíme co s tím

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. července 2019 v 19:32  

už nyní fungují takzvaní koordinátoři péče o nadané.

Koordinátoři pro nadané, koordinátoři pro nenadané, koordinátoři koordinátorů. Stále stejná písnička.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. července 2019 v 19:33  

Nadaných a mimořádně nadaných dětí tu máme dost a dost.

Stačí rozmělnit kritéria.

Unknown řekl(a)...
4. července 2019 v 17:45  

Děkujeme Janě Škrabánkové za veškerou péči o nadané!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.