Jak poznat dobrou školu? Hlídejte si tři nejdůležitější věci, říká mladý reformátor Tomáš Jízdný

neděle 14. července 2019 ·

Jak se soukromým podnikatelům ve školství spolupracuje se státem, jak jim pomáhá? Co si myslí o víceletých gymnáziích? Jak poznat dobrou školu? A berou učitelé, kolik by měli? Na tyto a další otázky odpovídá Tomáš Jízdný v rozhovoru pro Seznam Zprávy.


Tomáš Jízdný (facebook.com)
Jízdný v rozhovoru mimo jiné říká:

„Našli jsme díru na trhu. Dříve tady působily firmy, které posílaly studenty zejména na krátkodobé jazykové pobyty, hlavně za angličtinou. My jsme to začali měnit. Rodiče už dnes nehledají jazykový pobyt, už hledají pro své děti studium, často dlouhodobější studium. Je to i kvůli globalizaci. Většina našich klientů pracovala a pracuje v nadnárodních korporacích, kde vidí, co vše je potřeba, aby ti studenti splňovali.“

A co je nejvíc potřeba? „Všeobecný přehled. Spíš umět pracovat s informacemi než je mít naučené. Jazyková znalost je velmi důležitá stejně jako zahraniční zkušenost. Oprostit se od pohodlné situace, že každý den přijdu domů, mám nachystanou večeři. Prostě naučit se být funkční samostatnou jednotkou.“

Nebojí se experimentovat. V době, kdy se všude mluví o závislosti dětí na mobilech či podobných elektronických přístrojích, zavádí ve své škole, že každý student bude mít svůj tablet. „Není to žádná spása, ale určitý nástroj. Ale viděl jsem řadu škol, kde učitelé chtěli učit jinak, ale nešlo to. S tablety se studentům mohou věnovat individuálněji. Mohou lépe pracovat i během hodiny a po ní lépe vyhodnocovat data a výstupy z hodiny.“ Jízdný na námitku, že podporuje závislost dětí na těchto přístrojích, argumentuje příměrem k čokoládě. Čím víc ji dětem odpíráte, tím víc ji – třeba potají – konzumují.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
14. července 2019 v 18:18  

a starý reformátor říká: "oddělit státní a soukromé školy,státní řídí stát a na soukromých nechť si metají kontrmelce!"

Unknown řekl(a)...
14. července 2019 v 22:14  

ale bez státního příspěvku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.