AV ČR apeluje na maďarského prezidenta, aby se zastal akademické svobody

středa 24. července 2019 ·

Akademie věd ČR a Učená společnost ČR zaslaly v pátek 19. července maďarskému prezidentu Jánosovi Ánderovi dopis, v němž vyjadřují znepokojení nad situací ohledně řízení a financování maďarské vědy. Již 1. září má totiž vejít v platnost zákon, podle něhož bude o výzkumu, financování vědy a zakládání či rušení vědeckých pracovišť rozhodovat nikoli akademie věd, nýbrž třináctičlenná politická komise.


Zákon již schválil maďarský parlament a podepsal ho prezident. Akademie věd ČR vyjadřuje svému maďarskému protějšku podporu opakovaně, mimo jiné i kvůli svým vlastním zkušenostem. „Současná situace v Maďarsku silně připomíná situaci u nás před deseti lety. Se škodami z tehdejší doby se potýkáme dodnes,“ uvedla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Před nejčerstvějším dopisem adresovaným prezidentovi Ánderovi už AV ČR podnikla několik jiných kroků, v nichž apelovala na maďarské i tuzemské politiky, aby se pokusili situaci Maďarské akademie věd řešit. Již v polovině února vydala prohlášení k situaci Maďarské akademie věd, které zároveň zaslala maďarskému ministrovi inovací a technologií.

Spolu s evropskou federací akademií věd ALLEA pak na přelomu června a července zaslala dopisy českému ministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi a předsedovi senátního výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu Jiřímu Drahošovi, v nichž rovněž upozorňovala na hrozící zánik akademických svobod v Maďarsku.

„Máme obavy z toho, že maďarská vláda bude kontrolovat a regulovat maďarskou vědu, že omezení, ne-li likvidace svobodného výzkumu v Maďarské akademii věd nakonec povede ke stagnaci maďarské vědy, školství a nakonec i ekonomiky. Do svobodného výzkumu přitom investují všechny rozvinuté země. Maďarské vědce stále považujeme za významné partnery a doufáme, že se situaci podaří zvrátit, jako se to podařilo i u nás," uzavřela Eva Zažímalová.

Zdroj: Tisková zpráva AV ČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.