Češi zabodovali na MS ve zpracování textů

středa 24. července 2019 ·

Téměř čtyřicet medailí z udělených 86 přivezli domů čeští soutěžící z hlavního města Sardinie Cagliari. Ve dnech 12. až 20. července se zde totiž konalo v rámci 52. kongresu světové organizace INTERSTENO mistrovství světa ve zpracování textů na počítači. Nejúspěšnějšími účastníky celého šampionátu se stali žáci z Gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm.


M istrovství světa ve zpracování textů na počítači se konalo v rámci 52. kongresu světové organizace pro informatiku INTERSTENO. Na Sardínii se tak sjeli všichni, kdo se zpracováním textů na nejvyšší úrovni zabývají, a to aby změřili své síly v sedmi soutěžích: opisu textu, korektuře textu, profesionálním zpracování textu – wordprocessingu, real time diktátu, diktátu zvyšující se rychlostí, protokolování a audiotranscriptionu. Jedná se o záznam textu z nahrávky, kterou si každý soutěžící může zpomalit či zastavit s účelem „vytěžení“ co největšího počtu čistých úhozů.

Češi organizovaní ve spolku Interinfo ČR v tomto tisíciletí na šampionátech dominují a svou pozici obhájili i letos. Česká republika ziskem 38 medailí z 86 udělených nechala za sebou i země jako je Čína (17 medailí), Turecko (10 medailí) nebo USA (7 medailí).

Nejúspěšnějším účastníkem celého šampionátu se stala v kategorii žáků do 16 let ziskem pěti zlatých a jedné stříbrné medaile žačka Gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm Johana Valová. Stejně gymnázium navštěvuje také její bratr Jonáš, který byl nejúspěšnějším účastníkem minulého mistrovství v Berlíně, a to ve stejné kategorii se ziskem devíti medailí, z toho osmi zlatých. Letos reprezentoval ČR v kategorii juniorů (16 - 20 let), přičemž v ní byl opět nejúspěšnější. Získal pět zlatých a jednu stříbrnou medaili. Výborně mu sekundovala žačka Slovanského gymnázia v Olomouci Martina Ivanova, která si odnesla dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. V kategorii takzvaných praktiků (nad 20 let) nejlépe naši republiku reprezentovali Petr Hais (1 - 1 - 0) a Karolína Foukalová (0 - 1 - 2).


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT
Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Petr řekl(a)...
24. července 2019 v 17:59  

To je super, že děcka uměj rychle napsat, co jim někdo nadiktuje. S takovou se opravdu o osud bullshit jobs v naší zemi nemusíme obávat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.