Vít Šimral: Škola musí v žákovi najít, v čem je dobrý, a ne ho omezovat v tom, co chce dělat

úterý 4. června 2019 ·

„My nechceme žádné škatulkování typu – tolik budeme potřebovat techniků, tolik antropologů a podobně. V žádném případě. Pro nás je důležitá co největší možnost volby. Stejně nevíme, jaké obory bude trh potřebovat za dvacet let. Škola musí v žákovi najít, v čem je dobrý, a ne ho omezovat v tom, co chce dělat,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny pražský radní pro školství Vít Šimral.


Vít Šimral (praha.eu)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Nevadí vám, že víceletá gymnázia odvádějí nejnadanější žáky základních škol?

Vadí, ale chceme jít cestou zlepšování kvality těch základních škol. Ostatně nejen jich.

Jak to chcete dělat?

Právě na zlepšování kvality výuky by se měly zaměřit nové grantové projekty, které plánujeme z rozpočtu hlavního města. Dodáním peněz na další pedagogické úvazky chceme posílit pedagogické sbory. Kdyby se například podařilo navýšit počet suplujících učitelů, mohli by si vyučující častěji vyměňovat zkušenosti například konzultacemi nebo návštěvami v hodinách kolegů. Taky bychom rádi posílili technickohospodářskou složku škol, aby tam mohli být taky projektoví manažeři. Ředitelé by rozhodně měli mít někoho, kdo bude za ně vyřizovat provozní záležitosti.

Učitelé dostávají teď přidáno z centra, vy jim tedy přidáte ještě navíc? A kde konkrétně na to vezmete?

Ano, chceme pražským školám přidat ještě my. Asi třetinu částky, kterou bychom potřebovali, jsme už sehnali z kapitoly sportu. Ta byla v minulém volebním období navýšena radikálně a podle nás neúměrně.


Celý rozhovor naleznete v Lidových novinách

5 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
4. června 2019 v 12:48  

"ne ho omezovat v tom, co chce dělat"

Pepíčku, nemůžeš mlátit paní učitelku. Já chci.

Unknown řekl(a)...
4. června 2019 v 13:12  

Je to celkem hezká hraběcí rada, kterou kantor či rodič mohou občas zaslechnout z úst psychologa, nebo na přednáškách na pedagogické fakultě. Jen v praxi to nějak nefunguje. Ono najít, v čem je žák dobrý, bývá "občas" dost velký problém. Často je žák dobrý právě v tom, co se školou moc nesouvisí. A neomezovat žáka v tom, co chce právě v dané chvíli ve škole dělat, je problém ještě větší.

Unknown řekl(a)...
4. června 2019 v 13:24  

Já se z teho picnu. Teď jsem si vyhledal autora té hraběcí rady.

Vít Šimral, PhD et PhD (* 9. července 1986) je pirátským zastupitelem a radním hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, volného času, vědy, inovací a podpory podnikání. Byl asistentem v Senátu a stínovým zastupitelem hl. m. Prahy a místopředsedou Pirátů v Praze. Vítek pochází z Roudnice nad Labem.
Vystudoval politologii, historii, právo, historickou sociologii a ekonometrii na univerzitách v Brně, Praze, Leicesteru a v Lucce. Akademicky se specializuje na otázky financování politiky, transparentního propojení politiky a businessu a business intelligence. Před zvolením do funkce člena Rady hl. m. Prahy působil jako postdoktorand na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci a na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové.
Ve volebním období 2013-2017 byl odborným mluvčím Rekonstrukce státu pro novelizaci zákonů týkajících se financování politických stran a kampaní. Rekonstrukci státu také zastupoval na Pracovní komisi k lobbingu Rady vlády pro koordinaci boje proti korupci
V letech 2013-2018 vedl jako hlavní řešitel tři projekty financované z veřejných zdrojů:
• Österreichische Akademie der Wissenschaften 2013-2014 „The Cost of Partitocracy: Party Financing in Central Europe“
• Österreichische Akademie der Wissenschaften 2015-2017 „Political Funding in Austria post-2012: The National and the Sub-National Level“
• Grantová agentura České republiky 2016-2018 „Financování politické soutěže ve střední Evropě na národní a místní úrovni“

Na spoluřešitelské úrovni nebo jako kontraktor ve stejném období pracoval na výzkumných projektech Fakulty sociálních studií MU v Brně, Ekonomické fakulty TU v Liberci, Transparency International - Austrian Chapter, Center for Strategic & International Studies, Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady Evropy.
Je jednatelem a společníkem (30% podíl) společnosti InvEast, s.r.o. Společnost se nikdy nepodílela na veřejných zakázkách a nikdy nečerpala veřejné prostředky.
Členství v organizacích:
• Czech Institute for Labour Studies (předseda; organizace nečerpá veřejné prostředky)
• Junák - Český skaut
• Mensa České republiky
• Amnesty International Česká republika
• Società Italiana di Economia Pubblica
• Interdisciplinary Corruption Research Network
• University of Leicester Law Society
• Český běžecký klub
Zájmy: běh, amatérské divadlo, amatérský jazz

Co tenhle člověk má společného s českým regionálním školstvím, kromě toho, že chodil do řady českých a zahraničních škol, to mi teda povězte.

Milan Keršláger řekl(a)...
4. června 2019 v 14:22  

Tady si někdo plete školní a mimoškolní činnost :-) A nebo se z hesla "Škola základ života" snaží udělat "Škola všechny spasí" :-(

jir řekl(a)...
4. června 2019 v 16:59  

Nekompetentní politik.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.