Výsledky Studentských voleb do Evropského parlamentu 2019

pátek 10. května 2019 ·

Na středních školách po celé České republice proběhly v úterý 7. a čtvrtek 9. května Studentské volby. Středoškoláci si tak mohli „nanečisto“ vyzkoušet volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují v blížících se reálných volbách do Evropského parlamentu. Platný hlas odevzdalo 18 758 studentů z 246 škol. Do projektu, který již po jedenácté uspořádal vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, se přihlásilo 255 škol. Výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 246 (z toho 134 gymnázií, 90 středních odborných škol a 22 středních odborných učilišť).

Pokud by se jednalo o reálné volby, překročilo by pětiprocentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu sedm stran, hnutí a koalic.

„Nejvíce hlasů získala Česká pirátská strana, s velkým odstupem od ostatních. Druhé největší přízni středoškoláků se těší STAROSTOVÉ (STAN) s regionálními partnery a TOP 09, u kterých je zároveň celorepublikově největší rozdíl při srovnání výsledků mezi jednotlivými typy škol, tedy mezi gymnázii a odbornými školami, a mezi Prahou a regiony“ komentuje výsledky ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před sedmi lety inicioval, a dodává: „Třetí v pořadí je recesistické uskupení, jehož název začíná stejnými třemi písmeny, jako u vládního politického hnutí. Je možné, že to některé náctileté voliče zmátlo.“


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.