Protest za lepší klima místo školy: Žáci absenci omlouvají jako rodinné důvody

středa 29. května 2019 ·

Kritici celkem tisíců stávkujících českých středoškoláků akci komentují slovy: „Chtějí se jen ulejt ze školy.“ To odmítají nejen studenti, ale i vedení jejich škol. „Tuto iniciativu podporujeme, i když ji neorganizujeme. Studenti ale vědí, že si musí doplnit školní povinnosti,“ sdělil Lidovým novinám ředitel gymnázia Tomáš Ledvinka. Den mimo školu podle něho žáci většinou omlouvají jako „rodinné důvody“.



Ředitelka třeboňského gymnázia Anna Kohoutová je na studenty pyšná: „Jsem ráda, že umí takto slušně projevovat své občanské postoje.“ Vyučující se s těmi, kteří se na jednu z proběhnuvších stávek chystali, předem dohodli na podmínkách. „Nezletilí měli omluvenku od rodičů, zletilí si ji napsali,“ zmiňuje ředitelka.

I kdyby se však ředitelé zpěčovali, moc by to nezměnilo. „Studenti mají právo na vyjádření svého svobodného názoru,“ napsala Lidovým novinám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. A pokud mají omluvenku, mohou jít místo vyučování stávkovat.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
29. května 2019 v 8:32  

Kritici celkem tisíců stávkujících českých středoškoláků akci komentují slovy: „Chtějí se jen ulejt ze školy.“

Neni dobre zacinat stavenim slamaka, i kdyz je to teda pro novinare snadne.
Spousta kritiku voli i jina slova a jine argumenty…
To ulivani se je mi treba uplne jedno, plnoleti si ho mohou zaridit kolik chteji, velke casti neplnoletych s tim pomohou rodice…
Mne treba vadi "marketingismus" te akce, povrchnost velke casti mladych v otazkach ochrany ZP a politicke pijavice, ktere na tom honi lacine body.

----

„Studenti mají právo na vyjádření svého svobodného názoru,“ napsala Lidovým novinám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. A pokud mají omluvenku, mohou jít místo vyučování stávkovat.
A muze ucitel zaka s velkou absenci na konci roku treba neklasifikovat? Co by psali novinari a radili z ministerstva, kdyby se to tykalo treba 10 % stredoskolaku v republice (a skoly by teda byly v tomto ohledu zasadove… )


Petr Portwyn řekl(a)...
29. května 2019 v 9:02  

Už nevím, kdo to napsal, ale považuju to za hezký postřeh:
"Za životní prostředí demonstrují, ale ještě jsem je neviděl, že by na školní chodbě zalili kytky."

Ivo Mádr řekl(a)...
29. května 2019 v 9:40  

""Za životní prostředí demonstrují, ale ještě jsem je neviděl, že by na školní chodbě zalili kytky.""

Environmentální korektnost, politický marketing, mohutné zapojení masmédií, ..a jsem zvědavý na to, které politické pijavice se přisají jako první.

Petr Portwyn řekl(a)...
29. května 2019 v 15:25  

Ony se ještě nepřisály?

BP řekl(a)...
30. května 2019 v 9:26  

Nejen ty kytky, ale také třeba odpadky. Netřídí je a ani si je po sobě ve škole neuklidí.

Petr Portwyn řekl(a)...
31. května 2019 v 11:29  

Jinak doporučuji podívat se před libovolnou střední školu poté, co ekologičti uvědomělí studenti třetího ročníku dostali řidičák.

Petr Portwyn řekl(a)...
31. května 2019 v 11:29  

ekologicky

BP řekl(a)...
31. května 2019 v 23:40  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
BP řekl(a)...
31. května 2019 v 23:42  

A podívejte se kolem středních škol, jak se tam šlape ve vajglech. Některé školy už zavedly týdenní úklidové služby po třídách. Ale ekologicky uvědomělí žáci by si po sobě měli uklízet automaticky, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.