Ministr Plaga podepsal inkluzivní vyhlášku. Sníží počet asistentů

pondělí 27. května 2019 ·

„Nijak se nemění hlavní principy, cíle a parametry zajišťování speciálních vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů. Jedná se pouze o úpravy směřující k efektivnějšímu nakládání s finančními prostředky ze státního rozpočtu a další modifikace směřující ke zvyšování kvality poskytovaného vzdělávání,“ cituje z nové „inkluzivní vyhlášky“ Deník.


Co konkrétně se mění? Především se snižuje počet lidí vykonávajících přímou pedagogickou činnost ve třídách ze čtyř na tři. Z toho může být nejvýše jeden asistent pedagoga, jehož činnost je vykonávána jako podpůrné opatření. Asistent pracuje podle potřeby se žáky (nikoli jedním jako dosud) na základě pokynů jiného pedagogického pracovníka a ve spolupráci s ním.

Robert Plaga vyhlášku doprovodil ujištěním, že byla konzultována s odbornou veřejností. „Ze zjištění České školní inspekce vyplynulo, že v mnoha případech byl žák vzděláván asistentem pedagoga, zatímco učitel se věnoval pouze ostatním žákům. Rovněž identifikovala potřebu vytvořit jednotný systém pro kontrolu doporučených podpůrných opatření,“ zdůvodňuje resort školství přijatou změnu.


Celý text naleznete zde 

4 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
27. května 2019 v 12:45  

Jedná se pouze o úpravy směřující k efektivnějšímu nakládání s finančními prostředky ze státního rozpočtu a další modifikace směřující ke zvyšování kvality poskytovaného vzdělávání
1. Neříkali jsme to?
2. Kdo tomu věří?
3. Kdo to asi odnese?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
27. května 2019 v 21:43  

A tak to bude do roka a do dne s novým financováním.

Petr Portwyn řekl(a)...
27. května 2019 v 21:58  

Takže pokud to správně chápu, když bude ve třídě osm "inkluzívních" dětí, bude na těch osm dětí jeden asistent.
No, to bude fajn, to bude vzdělávání. Hlavně že budou všichni šťastní.

Radek Sárközi řekl(a)...
27. května 2019 v 22:30  

Účinnost novely vyhlášky bude od 1. 10. 2019.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.