Liberecký muzikál slibuje podívanou o šikaně. Odborníci z poradny a dětské psychiatrie ale školám návštěvu rozmlouvají

pátek 17. května 2019 ·

Téma šikany je kostrou příběhu O vílách a králi draků, v předpremiéře uvedlo herecké studio libereckého Šaldova divadla. Pohádkový muzikál inspiroval příběh dívky Julie, jež před čtyřmi lety spáchala sebevraždu. Jedním z důvodů byla šikana, které 13letá školačka čelila. Učitelům hra dává možnost se na základě emocemi nabitého prožitku s dětmi o šikaně, jejích příčinách a důsledcích bavit. Je ale otázka, zda se s dětmi na představení vypraví. Odborníci z poraden je od toho odrazují. Reportáž přináší Deník.cz.


Ivan Langr (liberec.cz)
Na představení se už předem snesla kritika. Odstartoval ji otevřený dopis zástupkyně primářky dětské psychiatrie v Liberci Šárky Konečné, pod který se podepsali její kolegové i zástupci dětské pedagogicko-psychologické poradny v Liberci včetně její ředitelky Jany Hlavové. V dopise mimo jiné vyjadřují obavu, aby děti nebyly představením „šokovány“. „Obávám se, aby představení nenapáchalo více škody než užitku. Vážně je naším cílem děti na základní škole šokovat?“ píše se v dopise. Odborníci na dětskou psychiku šli ale ještě dál. Na školy přišel e-mail, v němž pedagogy „upozorňují“, že představení, které částečně vychází z deníkového zápisu školačky Julie, „není povinné“.

„Poradna jinými slovy školám říká, že tam nemají chodit. Považuji to za naprosto neprofesionální. Zvlášť, když to představení nikdo ani neviděl,“ nadzdvihl tento krok náměstka libereckého primátora Ivana Langra ze židle. Už dříve jej přirovnal k cenzuře.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.