Studenti po roce vyšli do ulic, stávkovali za nezávislost justice

pátek 17. května 2019 ·

Zhruba dvě stovky středoškolských a vysokoškolských studentů se ve čtvrtek v Praze sešly na demonstraci za nezávislou justici a za demokracii. Mladí lidé skandovali „nejsme slepí“ a provolávali hanbu premiéru Andreji Babišovi (ANO). Informuje iDNES.


Luboš Louženský (twitter.com)
Demonstrující studenti si před pražské Rudolfinum přinesli transparenty s nápisy „Tady ti řepka nepokvete“, „A dost“ nebo „Stydím se za svého premiéra“. V rukou třímali také české vlajky, přeškrtnuté podobizny Babiše i prezidenta Miloše Zemana nebo pestrobarevný transparent s namalovanou Benešovou.

„Oligarchové rozkládají stát. Máme čekat, až si premiér udělá z justice poslušného pejska? Máme čekat, až si prezident udělá z ústavy toaleťák?“ zeptal se hlavní organizátor akce Luděk Louženský davu, který mu odpovídal hvízdáním na píšťalky. „Je potřeba připomínat mocným, že tu jsme a že se jejich moci nebudeme bát,“ dodal.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. května 2019 v 5:47  

Co vadi na Marii Benesove?

tyrjir řekl(a)...
17. května 2019 v 13:04  

Jenom dvě stovky? Byl tam taky expremiér Sobotka? Že už by se studenti naučili rozlišovat mezi objektivně prošustrovanými deseti miliardami a mezi vágním obviněním premiéra? Jmenování statečné odbornice M. Benešové byla, myslím, trefa do černého. Státní zástupci zatím tvrdí, že prozatím prokázané případy účelového zahajování stíhání jsou údajně jen "ojedinělé excesy, se kterými je právní systém schopen se vypořádat". Ministr Kněžínek to ovšem očividně příliš nedokázal. Uvidíme, co bude dál. M. Benešová je a doufám i dále bude v boji s korupcí důslednější. J.Týř

E.Kocourek řekl(a)...
17. května 2019 v 18:24  

Co vadí na Benešové? Inu, že ji vybral pan premiér Babiš a že jemu ji doporučil pan president Zeman. ////

Zaráží mě zbabělost protestujících studentů. Pročpak neřeknou na rovinu, že protestují proti demokracii? Vždyť je zřejmé, že ve skutečnosti jim vadí vláda s důvěrou většiny Sněmovny a president zvolený zřetelnou většinou občanů. ////

Pavel Doležel řekl(a)...
17. května 2019 v 18:56  

Luboš Louženský, Bc. na VŠE a MgA. na DAMU. Živí se marketingem a "řešením problémů lidí".

Mohl by mi někdo vysvětlit, jaké má tento pán kompetence k tomu, posuzovat nezávislost justice? Jakou má kompetenci posuzovat, zda premiér je stíhán na objednávku? Jaké má ten pán zkušenosti mimo marketing?

Ono, nadávat, pohoršovat se, kritizovat, hulákat na náměstích, na to je kadet každej, ale pracovat, nebo pilně studovat, to už moc nééé.

Jsem spolu s profesorkou Válkovou přesvědčen, že trestní stíhání premiéra bude zastaveno, nebo že soudní spor vyhraje. Jen nechci vidět pak ty masové demonstrace "za spravedlnost". Ten, kdo tomu rozumí, tomu se nevěří. A marketingovým, s prominutím, blbečkům, a novinářům, kteří mají právní povědomí úplně stejné, jako to ekonomické - tj. na úrovni prokaryotní buňky, těm dav věří, za těmi jde.

Premiér by mohl být stíhán za podvod - to v případě, že by uvedl v žádosti nepravdivé údaje, nebo za uplácení, to pokud by si dopomohl ke schválení tím, že někoho podplatil. V žádném případě se ale nemůže EU domáhat toho, že poškodil její hospodářské zájmy, pokud mu na základě pravdivých údajů dotaci schválila. Jestli někdo něco udělal účelově, je úplně irelevantní. Samozřejmě, že všechny právní úkony se dělají účelově, tj. za nějakým účelem, ale pokud to nebylo v rozporu s tehdejšími pravidly, nemůže se údajný poškozený nyní domáhat toho, že ta pravidla chtěl vlastně nastavit jiná a že to vlastně schválit nechtěl. Tečka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.