Záškoláci moderní doby chodí hrát hry do showroomů

pondělí 15. dubna 2019 ·

Je jedenáct hodin dopoledne a v pražském showroomu jednoho z největších prodejců elektroniky je na dvacet dětí. V té době by přitom měly sedět v lavicích, místo toho ale hrají na počítačích akční hry nebo si u konzolí vybírají svůj oblíbený fotbalový tým. Záškoláků není výrazně více než v minulosti, jen se jejich způsob „zatahování“ hodin mění. Reportáž přináší iDNES.

V jakémkoli druhu záškoláctví hrají důležitou roli rodiče a situace se řeší také s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Neomluvené hodiny poslední tři roky sleduje i Česká školní inspekce. Jde ale o širší pojem, než se na první pohled zdá, protože zahrnuje i takzvané skryté záškoláctví. V něm rodiče děti ve škole omluví, ale pouze formálně.

„Je tedy ze strany škol těžko prokazatelný a nemůžeme ho proto vypočítat. Máme k dispozici údaje týkající se pouze neomluvených absencí žáků hodnocených ZŠ, které jsme navštívili,“ říká náměstek ČŠI Ondřej Andrys. Inspektoři v loňském roce navštívili přes 700 škol, což je dostatečný vzorek.




Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.