Soukromá škola odmítla dítě člena AfD, podle úřadu nejde o diskriminaci

pondělí 8. dubna 2019 ·

Soukromá berlínská základní škola se nedopustila diskriminace, když nepřijala dceru politika protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD). Tvrdí to školská správa, se kterou ale nesouhlasí nejen AfD, ale ani další strany a předseda svazu učitelů. Informuje iDNES.cz.


Případ přezkoumala školská správa, podle které mají soukromé školy právo zohlednit při výběru žáků i politické smýšlení jejich rodičů. Správa v tom nevidí rozpor se zákazem diskriminace, který je obsažen ve školském zákoně i všeobecném zákoně o rovném zacházení.

Nyní šestiletou holčičku přihlásili rodiče nakonec na státní školu. S rozhodnutím školské správy se ale AfD nemíní smířit. Předseda její frakce Georg Pazderski řekl, že chce verdikt nechat přezkoumat. Použitý výklad je podle něj v rozporu se zásadou rovnosti a jde o ohýbání práva. Situaci označil za skandál.

Předseda německého svazu učitelů Heinz Peter Meidinger varoval před tím, aby se děti postihovaly za politické smýšlení rodičů. Škola musí podle něj přistupovat k žákům neutrálně. „Všechno ostatní je diskriminace,“ poznamenal s tím, že waldorfská škola překročila hranice a zpronevěřila se svému výchovnému úkolu.


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
8. dubna 2019 v 9:51  

" podle které mají soukromé školy právo zohlednit při výběru žáků i politické smýšlení jejich rodičů."

To je naprosto diskriminační. V překladu to znamená, že když se dítě narodí, tak už nese vinu svých rodičů. To je opravdu nepřijatelný názor.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 10:43  

"Případ přezkoumala školská správa, podle které mají soukromé školy právo zohlednit při výběru žáků i politické smýšlení jejich rodičů."

Ahá. Konečně zcela doceňuji to tajného "lépe se hodí do profilu školy" a už také rozumím tomu, proč centralizované testy znalostí studentů je třeba zrušit. Omlouvám se všem čtenářům za svoji politickou natvrdlost.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 10:47  

"To je naprosto diskriminační. V překladu to znamená, že když se dítě narodí, tak už nese vinu svých rodičů. To je opravdu nepřijatelný názor."


Jo. Zeptejte se Romů.

Ivo Mádr řekl(a)...
8. dubna 2019 v 11:44  

Pane tajný, sám víte, že to není pravda. Já naopak sleduji tzv. pozitivní diskriminaci téměř všude.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 12:00  

Pane Mádr, co není pravda? Že se u Romů uplatňuje princip kolektivní viny a to už v porodnicích? Zřejmě žijeme v jiné zemi nebo vesmíru.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 13:32  

Tajnej, ujišťuji vás, že ani ten centrální přijímací, ani ten centrální didaktický test, ani jejich tvůrci, ani ten stroj, který je vyhodnocuje, případně ten učitel, který vyhodnocuje otevřené úlohy, nemá nejmenší tušení, zda se jedná o Roma, či nikoliv. Jak ho tedy může diskriminovat na základě toho, že je Rom?

Petr řekl(a)...
8. dubna 2019 v 14:17  

Pánové, všimli jste si že se to stalo v Německu a v soukromé škole?
Nevím, proč to řešit, nemáme svých starostí v našem školství sami dost?
Navíc, u nás by se to stát nemohlo, vzpomínám si na průlomové rozhodnutí soudu ve věci DH.
Jinak, co se týká státní MZ, souhlasím s panem Doleželem. V případě anonymního rozhodování je šuma fuk, co je to za žáka.
Spíš v případě "školního kola MZ" bych měl trochu obavy z pozitivní diskriminace.
PetrK

Tajný Učitel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 15:35  

Ve škole, věděj. Ve škole. To je taková ta budova kam choděj děti se učit. Uvnitř je plná lidí. Ty lidi maj ty předsudky.

PP řekl(a)...
8. dubna 2019 v 17:19  

Naštěstí. Lidstvo s předsudky se dožilo roku 2000 s jazykem na vestě. Až zrušíme všechny předsudky, pomřeme. Neboli - ten, co ke mně běží a nad hlavou má sekyru, ten chce jistě jen odehnat komára z tváře mé.

Nevím, co všechno chcou utajit, tajnej, ale jednu věc zatajujou pekelně dobře.
Totiž schopnost přemýšlet.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 17:39  

Jak vám ty předsudky fungují? Hlavně nemíchat, že. Vlastně už chápu, proč mají české děti horší studijní výsledky než jinde a prý tak nějak obecně nic nevědí. To vůbec není špatnými učiteli ani nedostatkem testování.

PP, nevím co chtěj utajit, ale pěkně to nevoní.

Brandtnerová řekl(a)...
8. dubna 2019 v 18:36  

U waldorfských škol nijak překvapující. Diskriminace při přijímání v některých ohledech u waldorfských škol zřejmě bude, i když nijak otevřená. Tady se prostě jen do toho někdo „obul“, a nenechal si to líbit. Což je z hlediska informovanosti veřejnosti dobře. Není od věci se dozvědět něco o různých paradoxech WŠ.

Například rodiče (nezávisle na sobě několik případů), kteří projevili zájem o soukromé waldorfské předškolní zařízení v ČR, uváděli, že pohovor obsahoval dotazy, které považovali za diskriminační.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 18:37  

A kdo má jako v té budově ty předsudky? Zlé a špatné děti?

Pavel Doležel řekl(a)...
8. dubna 2019 v 18:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
9. dubna 2019 v 10:29  

Tak tajnej, znovu: Kdo má v té zázračné budově ty vámi popisované předsudky? Zatím jste nic nedoložil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.