Sborovny stárnou. A seniorů přibývá i v jiných profesích.

čtvrtek 25. dubna 2019 ·

Podle údajů Českého statistického úřadu přibývá v tuzemsku ekonomicky aktivních lidí ve věku 60 let a víc; v roce 2017 jich bylo skoro 439 tisíc. Pro srovnání: v roce 1993 pracovalo v seniorském věku 174 tisíc osob. Důvodů, proč číslo roste, je několik. Ten nejdůležitější je, že populace stárne. Trh práce však seniory potřebuje čím dál více – i proto, že mladí se na jejich místa nehrnou. Stárnou například sborovny – na základních školách je 40 procentům kantorů více než 50 let. Venkovským lékařům je v průměru pětašedesát let. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Dle ministerstva práce jsou starší pracovníci důležití pro kulturní sektor, kde tvoří téměř 13 procent ze všech zaměstnanců. Specifická je oblast vědecká a vzdělávací. „Vysoké zastoupení starších pracovníků v těchto oborech souvisí i s jejich charakterem a požadavky na vyšší kvalifikaci, kterou osoby do 25 let nesplňují,“ uvedl Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva. Zároveň se dle něj jedná o profese, jež nevyžadují velkou fyzickou námahu: „Starší lidé jsou proto schopní je vykonávat i s ohledem na své pracovní schopnosti, jež se v souvislosti s přibývajícím věkem mění.“

„Při generační obměně je nutné vzít v potaz strukturu žáků a studentů, zejména středních škol, která výrazným způsobem ovlivňuje jejich budoucí profesní zaměření,“ dodal Dostálek. Podle Víta Jáska z Unie zaměstnavatelských svazů mají na deváťáky, kteří se rozhodují, čím se budou jednou živit, zásadní vliv samozřejmě rodiče. A většina z nich vidí svého potomka ideálně v teplé a čisté kanceláři. Těžké stavební profese, truhlařina či řeznická profese tedy zatím nemají dobrou perspektivu.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
25. dubna 2019 v 12:54  

1/předdůchodce 55+ drží hubu a krok a modlí se, aby vydržel do důchodu
2/dočká li se důchodu je zarhnován prac nabídkami nejen na částečný ,ale i celý úvazek-z trpěného se stává žádaným (sousedka oslavila 80 a opět učí)
3/mlaďoch který obejde školy a nevezmou ho,na nic nečeká a stěhuje se do prahy.lde se uváže hypoškou a už se do rodné vísky nevrátí
4/mlaďoch generace Z má parametry Z = 1/za nikoho nemaká 2/za svou práci chci být patřičně ohodnocen 3/chce mít volnost rozhodování 4/chce se profesně posouvat,pokud se neposune odchází jinak (posune se posouvat jinam)
neboli mlaďoch generace Z je v dnešním školství nezaměstnatelný
4/střeďocha, který se z prahy vrátí,žádný ředitel nezaměstná

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.