Rektor Jaroslav Miller: Čeští politici fatálně selhali a dopustili, že Češi věří mýtům i lžím o Evropské unii

úterý 2. dubna 2019 ·

„Jsou-li vláda, prezident a parlament reprezentanty státu, potom je třeba na rovinu říci, že stát sám se podílí na nadprodukci fake news a lží, které ho obratem významně poškozují. Had si tedy požírá svůj vlastní ocas. Kolik politických stran a jednotlivců sedících například v parlamentu hraje tuto nebezpečnou hru, jejíž konec může ohrozit i je samotné? Napadá mě možná trochu kulhající paralela s propagandou v období evropské reformace, o níž jsem před lety napsal knížku,“ říká rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Jaroslav Miller (upol.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Podle vás je tam určitá paralela s dneškem?

Spor mezi reformací a katolickou církví byl ještě v první polovině šestnáctého století založen na dialogu a polemice. Propaganda je však založena na jednostranném prosazování názoru bez úsilí komunikovat s ideovým protivníkem. Srovnání není úplně přesné, ale principiálně je dnes situace podobná. Žijeme v době technologického převratu a nové, dříve nepoznané virtuální reality. Pravda je to, co si myslíme, nikoliv to, co je objektivní realitou. A společnost ani státy dost dobře nevědí, jak na propagandu a fake news šířené v kyberprostoru vlastně reagovat.

Proč podle vás Češi podle průzkumů podporují členství v EU výrazně méně než třeba Slováci, Poláci nebo Maďaři?

Skeptická, iracionální a často nenávistná rétorika některých politiků, předsedů vlád a prezidentů zanechala v naší společnosti bohužel hluboké stopy. Výsledek je ten, že máme k EU v lepším případě hokynářský přístup, který bych mohl charakterizovat heslem „chceme hodně, dáváme málo“. Aby nebylo mýlky: EU dnes rozhodně není v ideální kondici a bohužel trpí řadou nectností, které mají tendenci se spíše zvětšovat. Diskuse o jejích reformách je tedy zcela legitimní a namístě. Zlepšovat však můžeme jenom v případě, že jsme členy klubu.

A ten druhý důvod?

Posledním stadiem komunismu je nacionalismus a v Česku se bohužel tato pravda projevuje populistickým vlastenčením a iracionálním odporem vůči Bruselu, přičemž se velkoryse přehlíží fakt, že kvalita vlády v Česku je o tři třídy horší. Napadá mě vtipná myšlenka, že pánové Okamura a Klaus mladší jsou vlastně postkomunisté, i když o tom asi nevědí.


Celý rozhovor naleznete zde

7 komentářů:

jir řekl(a)...
2. dubna 2019 v 16:35  

Kdybych byl zaměstnancem VŠ, taky bych velebil svého chlebodárce až do nebes. Nejsem. Mýty a lži jsou mi ukradené, ani je všechny neznám. Jsou tu však skutečnosti, které mi otravují život. V jedné diskuzi je chtěl nějaký elf vyjmenovat. Kdyby žil, tak by je znal.

PP řekl(a)...
2. dubna 2019 v 19:42  

Tuhle snůšku tendenčních lží lze komentovat jen těžko.
Kde berou redaktoři tohoto webu odvahu dávat sem něco tak strašného.
Taky berete z unie, co?

Michal Komárek řekl(a)...
2. dubna 2019 v 20:19  

Kdo z nás, redaktorů, co bere z unie? A co konkrétně je tendenční lež?

jir řekl(a)...
2. dubna 2019 v 20:51  

"Skeptická, iracionální a často nenávistná rétorika některých politiků, předsedů vlád a prezidentů zanechala v naší společnosti bohužel hluboké stopy."
A kterých konkrétně?

Ivo Mádr řekl(a)...
2. dubna 2019 v 21:52  

"dejte místo němčiny mediální výchovu"

To už dnes není moderní, dnes frčí branná výchova. Mám však obavy, že třetí světovou nepřežije nikdo.

laimes řekl(a)...
3. dubna 2019 v 23:29  

třicetiletí děkani a čtyřicetiletí rektoři to je fact síla !

Jiri Janecek řekl(a)...
5. dubna 2019 v 21:57  

No, precist si knizku pana Millera o reformaci by asi bylo lepsi, nez cely ten rozhovor (ktery mi teda svym obsahem prijde na Ceskou Skolu trochu "out of scope")…

Pokud dobre chapu soucasnou hybridni valku, tak nasi nepratele (Rusko) siri fake news, a my (EU, NATO) rikame pravdu, protoze jsme ti dobri. Az teda na par vyjimek jako iracke ZHN, tri z peti medializovanych chemickych utoku Bashara (ty dva dalsi teda taky) a par dalsich.
Za te reformace jako taky byli my, ti hodni, a oni, ti zli? A kdo byl kdo? A zli byli lutersti kaciri, nebo obranci prave viry Kristovy pred papezenci?

Ja ziju v bludu, ze vsechny ty valky byly proto, ze na jedne strane se Sasky kurfirt (vladce tehdy nejvetsi prumyslove rozvinute casti Rise) citil dost silny na to, ze si zacal myslet, ze by mohl konkurovat Habsburgum. A nejaci Hohenzollernove to navic vyuzili k privatizaci uzemi radu nemeckych rytiru...
Na druhe strane Habsburgove nemohli priznat, ze vybirani odpustku (zaklad Lutherovy kritiky) je prasarna, protoze tuto aktivitu outsourcovali 50 let pred Lutherem na Fuggerovske bankstery, kterym dluzili za uplatky asi tak za dve cisarske volby…


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.