Ředitelka školy: Střetáváme se s novou generací rodičů, kteří stojí téměř vždy na straně žáků. Za všechno může škola

čtvrtek 18. dubna 2019 ·

„Uvědomme si, že co žák, to zhruba 50 tisíc korun za rok. Když si dupneme, tak oni odcházejí tam, kde nedupají. Na obranu těch dětí bych ale řekla, že takhle jsme si je vychovali. Jestli od školy někdo očekává, že změníme tento společenský problém, na to nemáme kapacitu a myslím, že k tomu nejsme ani oprávnění. Střetáváme se s novou generací rodičů, kteří stojí téměř vždy na straně žáků. Za všechno může učitel nebo škola,“ vysvětluje v reportáži MF DNES Dana Havranová, ředitelka Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou.


„Problém je, že došlo k velkému populačnímu propadu. Z devátých tříd jdou poloviční stavy dětí, ale počet škol zůstal víceméně zachován. Proto dochází k velké degradaci vzdělávání. Kvalitnější část dětí se přesouvá mimo odborné školství a my musíme pracovat s tím, co zbývá. Přístup těchto dětí se změnil už na základních školách. Učitelé si stěžují, že jsou si příliš vědomy toho, že za minimální úsilí dosáhnou svého,“ doplňuje ředitel hronovské „průmyslovky“ Josef Matyáš.

Matyáš dodává: „Až na pár výjimek se dostanou na jakoukoliv školu. Ať dělají nebo nedělají, ať se snaží nebo nesnaží, ví, že toho dosáhnou. To se v konečném efektu projevuje v přístupu k té zodpovědnosti. Zejména v tříletých oborech se snažíme ty děti v prvním ročníku především vychovat. Nemají totiž návyky. Je jim jedno, jestli do školy přijdou nebo ne, jestli přijdou včas nebo pozdě.“


Celý text naleznete v MF DNES

4 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
20. dubna 2019 v 12:12  

Musím poděkovat panu Komárkovi. Bez ironie.
Vzhledem k ideovému zaměření tohoto webu bych otištění podobného článku na ČŠ nečekal. Ono je s podivem, že něco takového bylo vpuštěno do mainstreamových novin. Buď dozor zaspal, nebo se začínají hýbat ledy.

tyrjir řekl(a)...
20. dubna 2019 v 18:52  

Ten článek je, myslím, jen dost opatrný jevový popis toho, co všichni vědí. Nepojmenovává příčiny a nenavrhuje řešení. Neoliberální krize základních hodnot, mezi něž nepochybně patří i řádná péče o rodinu a kvalitní školní vzdělávání, se mj. projevuje i v článku popisovaném vztahu některých, nikoli všech, rodičů ke škole. Jeho zveřejnění v MFD a ČŠ není v souvislosti s většinou jen taktním zamlčováním, mlžením (dizinterpretací) či obcházením podstaty problémů příliš velkým přínosem pro jejich řešeni. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
20. dubna 2019 v 19:19  

Koncepce vzdělávání pedagogů je zastaralá. Bez její proměny se kvalita českého školství nezlepší...

Politická reprezentace České republiky začíná po dlouhých letech okázalého nezájmu konečně řešit ostudnou úroveň odměňování učitelů...

Fakulty vzdělávající pedagogy základních a středních škol jsou svým způsobem nejdůležitějšími součástmi univerzit...


http://www.ceskaskola.cz/2019/04/jaroslav-miller-koncepce-vzdelavani.html

Způsob, jakým pan rektor olomoucké univerzity veřejně mate pojmy pedagog (vychovatel) a učitel, není nic nového. Možná by mohl pochopit alespoň to, že ve škokách učí učitelé a nikoli vychovatelé, že školy jsou zařízení primárně vzdělávací atd. Pak by možná přestal svými zmatečnými výroky znechucovat současné i budoucì učitele, mást rodiče i veřejnost.

Divíte se někdo rodičům, kterým se současná škola "nezamlouvá"?

J.Týř

Petr Portwyn řekl(a)...
20. dubna 2019 v 22:28  

Pane Týři,
máte pravdu, opatrné to je.
Ale i tak to jde úplně proti tradičnímu "za všechno mohou učitelé, dávají dětem málo svobody".
I malé prolomení informační blokády potěší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.