Pedagogicko-psychologické poradny pracují pod tlakem rodičovských požadavků i narůstající administrativy

úterý 9. dubna 2019 ·

„Letos jsme zaznamenali především vysoký zájem o rediagnostiku žáků, kteří se hlásí na víceletá gymnázia. Je to dost zarážející, neboť právě tento typ školy klade na žáky zvýšené studijní nároky. Někteří rodiče pro ně už dopředu žádají úlevy, jako by ani nechtěli spolu s dětmi hledat způsob, jak zlepšit výsledky školní činnosti, ale spíš způsob, jak omluvit, že to nejde. Lenost a nevychovanost se snaží zakrýt poruchou pozornosti (ADD nebo ADHD) a výukové nedostatky poruchami učení,“ říká v reportáži Lidových novin Galina Jarolímková, ředitelka Pedagogickopsychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4.


Galina Jarolímková (repro Televize Seznam)
Ředitelka dále prozrazuje, že se setkává i s tím, jak rodiče popírají závěry odborníků, prosazují své zájmy a někdy se i pokoušejí o manipulaci při psaní závěrečných zpráv pro školu: „Slýcháme například: Toto tam napište, toto ale ne. Jakmile jim není vyhověno, narůstá jejich agresivita a vulgarita. Vyhrožují stížnostmi u zřizovatele, České školní inspekce či revizního pracoviště Národního ústavu pro vzdělávání. Někteří rodiče, primárně v Praze, dokonce chodí na konzultace již se svými právními zástupci, což je pro valnou většinu pracovníků poraden velmi psychicky zatěžující.“

I školní psycholožka Kateřina Fořtová ze ZŠ Kunratice mluví o tom, že během posledních několika let vnímá u některých rodičů snahu o to, aby jejich potomci za každou cenu uspěli u přijímacího řízení na víceletá gymnázia...

Zdá se, že v poslední době je vztah rodičů a školních zařízení poněkud vyhrocenější. Potvrzuje to i psycholožka Kateřina Fořtová: „Netroufám si obšírněji hodnotit, proč tomu tak je, ale příčin bude jistě víc. Míra agresivity některých rodičů souvisí i s aktuální úrovní kultivovanosti ve veřejném prostoru, prestiž učitelského povolání je nevalná a část rodičů pravděpodobně začala s nástupem „nové doby“ vnímat školu jako komerční servis ve smyslu požaduji službu a mám nárok dostat ji „ušitou na míru“.


Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.