Česko zaostává, stát funguje mizerně. Nemůžou za to jen politici, na vině je nesoudržnost společnosti

neděle 7. dubna 2019 ·

„Neveselé čtení nabízí zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu hodnotící fungování Česka. Nevyplývá z ní nic menšího, než že stát selhává v řešení hlavních problémů země. Až už jde o digitalizaci, zjednodušování daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení nebo dopravu, všude jdou změny příliš pomalu a Česko si tak zadělává si na budoucí zaostávání,“ komentuje Petr Honzejk pro Český rozhlas Plus.


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše:

Celé to má co do činění s mizernou soudržnosti naší společnosti. Jsme historicky naučení ničemu a nikomu nevěřit, na vše hledět stylem "bližší košile než kabát". "Kampak na nás s nějakými dlouhodobými koncepcemi, stejně se všechno nakonec rozkrade, lepší je starat se o sebe," říkáme si. No a tak zaostáváme. Když se pro srovnání podíváme do zemí, kde je soudržnost společnosti vyšší a kde lidé sami o sobě uvažují nejen sólisticky, ale považující se také za součást celku společnosti, uvidíme, že tam dlouhodobé koncepce fungují. Je to dobře patrné na severu Evropy, kde jsou společnosti tradičně soudržné a kde lidé považují stát za svůj. Není tak divu že například Finsko mohlo spustit dlouhodobý model reformy školství, který je nyní vzorem pro celý svět. Není divu, že Estonsko mohlo digitalizovat stát, což byl také náročný a drahý projekt daleko přesahující jedno volební období. A z druhé strany vůbec není divu, že u nás nic takového nedaří. Lidé nevěří státu, politici to vědí a tak se je snaží spíš krátkodobě uplácet, než aby se soustředili na fungování země v dlouhodobějším horizontu.

To co našemu státu chybí nejsou ani tak investice finanční, jako spíš investice mentální či sociálně psychologické. Chybí odvaha investovat z politické roviny do přesvědčivé vize, kterou by mohla vzít za svou alespoň větší část společnosti a byla ochotná se na ní podílet. Lze se obávat, že pokud odvahu k téhle investici nenajdeme, budeme číst neveselé udaje o mizerném fungování státu a zaostávání Česka ve zprávách NKÚ i v dalších letech.


Komentář ke stažení naleznete zde
Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
7. dubna 2019 v 12:58  

v roce 89 došlo k zásadní změně,mnozí to stále ještě nepostřehli,nejsme samosttným suverénním státem ele euroregionem evropské unie,naše rohodovací pravomoc nepřsahuje naši obec,ideologií jest globalistický multikulturalismus svobodné individuality...

"stát selhává v řešení hlavních problémů země. Až už jde o digitalizaci, zjednodušování daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení nebo dopravu, všude jdou změny příliš pomalu"
-stát neselhává on je řšit prostě objektivně nemůže
-digitalizace je jen drahá frajeřina
-nic víc zjednodušit v současných zákonech nelze
-spořit energii nelze jelikož ji nelze skladovat,jsme energeticky předimenzovaní
-sociální bydlení znamená velké investice které nejsou.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.