Na středních školách učí nejméně mužů za posledních sedm let. Podle ředitelů za tím stojí nízké platy

neděle 7. dubna 2019 ·

Zatímco v roce 2012 učilo na středních školách a konzervatořích téměř 42 procent mužů (17 551) z celkového počtu učitelů (41 789), v minulém školním roce počet mužských kantorů klesl na 40 procent (15 289 mužů z 38 223 učitelů). Muži jako pedagogové ubývají kromě středních škol i v dalších oblastech školství. Informuje Česká televize.


V první polovině roku 2018 bylo ve školství zhruba 18 procent mužů z celkového počtu pedagogických pracovníků. Je to nejméně od roku 2012, kdy byl podíl mužů z celkového počtu 21 procent.

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky Renaty Schejbalové muže od kariéry ve školství odrazuje hlavně nízký plat. „Samozřejmě, že muži ubývají. Například na našem gymnáziu máme 75 učitelů a z toho 18 mužů. Muže tam nikdo nenaláká za ty platy, které tam jsou. Potřebují uživit rodiny. Znám hned několik mladých mužů, kteří u nás nastoupili po škole, ale neměli tady v Praze na hypotéku, tak odešli,“ řekla Schejbalová a dodala, že ženy jsou podle její zkušenosti ve školství finančně podporovány svými partnery.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
7. dubna 2019 v 18:11  

Nejenom nízké platy: Na sś ubylo 2300 mužů - učitelů (termín "mužských kantorů" je skvostný, opak jsou "ženští kantoři"?), zároveň ubylo asi 3500 učitelů sš celkem. Není to tedy z velké části poklesem toho celkového počtu? Ale nejsem ředitel školy ani redaktor čt, tak nemám patent na rozum.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.