České školy neumějí pracovat s nadanými dětmi, tvrdí odborníci

středa 10. dubna 2019 ·

"Chybí systematická příprava učitelů pro práci s nadanými dětmi. Pokud se najde výjimka, kdy škola umí a chce pracovat i s mimořádně nadanými dětmi, není pro to dostatečná finanční podpora," říká předsedkyně Společnosti pro talent a nadání Eva Vondráková. Ve školách je podle ní řada dětí, které nepracují na úrovni svých možností a ve výuce se nedozvídají nic nového. Nadané děti přitom vyžadují větší pozornost, citlivý přístup i větší množství podnětů. Tématem se zabývá deník Aktuálně.


Eva Vondráková (linekdin.com)
"Devět z deseti potenciálně nadaných žáků zůstává neidentifikováno a proto i nerozvíjeno tak, jak by bylo zapotřebí. Potenciál mnoha z nich se ztratí, aniž by si někdo všiml, že může jít o nadaného jedince," říká Vondráková.

Martin Herman, který v roce 1978 emigroval do Spojených států, vymyslel v rámci nadace American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS) program pro nadané děti žijící v Česku a na Slovensku. Zároveň v Praze podpořil založení Centra pro talentovanou mládež, jehož úkolem je mimo jiné vyhledávat nadané děti, které by o kurzy mohly mít zájem.

Program je pro děti a studenty, kteří se chtějí vzdělávat i nad rámec standardní výuky. Jenže od samého začátku prý naráží na nevoli českých úředníků i některých ředitelů škol. "V českém prostředí, kde se razí rovný přístup ke vzdělávání, jim naše placené kurzy připadají selektivní a proelitářské. My ale jen chceme dát studentům příležitost zdokonalit svoje znalosti," uzavírá Herman.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. dubna 2019 v 10:10  

máme čím dál více dětí postižených a sociálně zanedbaných,ty řešte a ne těch pár nadaných géniů

mirek vaněk řekl(a)...
10. dubna 2019 v 11:07  

Učitelé nemají čas pracovat s normálními dětmi. Pro projekty a papírování na výuku a její přípravu čas nezbývá. Nadané děti jsou až ty poslední v řadě. Navíc kromě olympiády a několika málo oborových soutěží práci s talenty nikdo neocení. O kroužky se musí žebrat u vedení (nejsou peníze) nebo je dělat zadarmo. Ministerstvo má problém přispět i na olympiády. Ředitele víc bolí neúspěch u mturity než nadprůměrná úspěšnost.

Veronika Valíková řekl(a)...
11. dubna 2019 v 19:23  

Nadaného, mírně geniálního studenta ocení a docení zase jen nadaný, mírně geniální učitel. Pro většinu ostatních může být takové dítě i otravné a problematické.

Programy a peníze to nevyřeší. Dokud školství a ředitelé budou výrazné jedince vyhánět ze systému, budou nadané děti odkázané na ty, kteří v systému přežijí.

To je můj příspěvek k akci "Školy v černém".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.