Učitelé: Ukážeme výplatní pásky. (Platové tabulky, kterými se chlubí ministerstvo, jsou zkreslené)

pátek 29. března 2019 ·

Oslavy Dne učitelů zahalila včera černá, protestní barva. Obléklo se do ní několik set kantorů. „Zákonodárci nám stále něco slibují, ale školství je ve špatné kondici,“ říká v reportáži Lidových novin Petra Mazancová, mluvčí včerejší protestní akce Vidíme to černě. Učitele k protestu s názvem Vidíme to černě významně ponouklo i ministerstvo školství svým posledním krokem, když se pochlubilo tabulkou průměrných hrubých platů učitelů.


Petra Mazancová (facebook.com)
Z té vyplývá, že oproti roku 2017 si kantoři polepšili zhruba o 11 procent, což je podle MŠMT nejrychlejší tempo růstu za poslední roky. Za posledních pět let se jim částka na výplatních páskách zvýšila přibližně o 31 procent.

Mazancová by tedy podle tabulky měla jako středoškolská učitelka měsíčně pobírat 37 037 korun hrubého. „Mám za sebou 12 let praxe a můj hrubý příjem je do 31 tisíc,“ počítá Mazancová. V částce je přitom započítaný i třídnický příplatek 500 korun. Tabulka je podle Učitelské platformy zkreslená ze dvou důvodů. Ministerstvo do ní započítalo i platy vedoucích pracovníků školy. Navíc věkový průměr českého učitele je 50 let a věk má také vliv na výši platu. „S kolegy příště půjdeme protestovat s výplatnicemi. Aby bylo jasně vidět, jaká je realita,“ dodala Mazancová.


Celý text naleznete v Lidových novinách

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
29. března 2019 v 7:11  

Mě osobně by zajímaly následující údaje:

1. Průměrný plat státem placených vysokoškolsky vzdělaných učitelů.
2. Průměrný plat státem placených všech vysokoškolsky vzdělaných lidí (i s učiteli).
3. Průměrný plat státem placených vysokoškolsky vzdělaných lidí (bez učitelů).

Tyto údaje by stát přede měl mít. Pořád se ohánějí průměrným platem ve státě, to je hloupé a urážlivé. Jedině tvrdá data řeknou v určité oblasti pravdu.

Lexxa řekl(a)...
30. března 2019 v 20:20  

Mám vedle baráku sklárnu. Majitelem je ňáký švýcar. Vím, že tam dělají kluci, které jsem učil před 15 patnácti lety a mají stejný měsíční plat, jak já po dvaceti letech praxe. Asi se někde vloudila chybka v tom systému. Tak kde je ta priorita? Školství asi těžko.

tyrjir řekl(a)...
31. března 2019 v 0:20  

Měsícní příplatek 500,- Kč za třídnictví je urážka zdravého rozumu i učitele jako takového. Je to odměna za zhruba dvě 2 hodiny práce. To, že platy běžných učitelú hrubě nesouhlasí s průměrným platem udávaným ministerstvem školství je víc než zřejmé. Číselné šarlatánství MŠMT a vlády je potřebné a správné důsledně odhalovat. Učitel by, myslím, měl mít tarifní plat cca 1,3 až 1,5 násobek aktuálního průměrného platu a to, co zbývá do průmérného platu VŠ kvalifikovaných pracovníků, by mělo jít do proměnlivých složek platu podle uvážení ředitelů.

laimes řekl(a)...
31. března 2019 v 11:58  

lexxa/ chyba se stala po 89, kdy si nikdo z politiků netroufl narušit socialistickou nivelizaci,aby byl klid,takže u nás kvalifikovaný dělník bere stejně jako učitel a řemeslník dokonce více,zatímcvo v sousedním německu bere řemeslník 1700e, dělník 2300e,učitel 3200e....

laimes řekl(a)...
31. března 2019 v 12:06  

bartá/ stát tyto údaje nemá a ani je mít nemůže, o na západě se uvádí jen průměrný plat učitelů a přirovnává se k průměrnému platu ve státě,což tam dnes je cca 90-96%

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.