Ministr Plaga: Poslanci z toho udělali bramboračku, učitelé budou brát 45 tisíc na konci přespříštího roku

pátek 29. března 2019 ·

Den učitelů si ve čtvrtek několik stovek z nich připomnělo v černém oblečení. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas se stavem a hlavně financováním školství. Loni se průměrný plat pedagogů podle ministerstva dostal na 35 tisíc, letos by měl vzrůst na 39 tisíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích ČT slíbil, že růst platů bude pokračovat a na konci roku 2021 dosáhnou průměrně 45 tisíc korun.


Robert Plaga v pořadu Události, komentáře ČT
V úterý večer poslanci schválili usnesení o růstu platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy v roce 2020, ale ve středu ráno ho zase zrušili. „Z mého pohledu z toho poslanci udělali bramboračku,“ řekl Plaga. Usnesení ale podle ministra na cíli nic nemění a je jen doporučující.

„Pro mě je důležité to přijaté usnesení, které říká, že se bude přidávat systematicky od 1. ledna každého roku a že platí ten slib z vládního prohlášení – že na konci roku 2021 bude průměrný plat učitele 150 procent hodnoty roku 2017,“ uvedl.

Podle spolků Učitelská platforma a Pedagogická komora, které podpořily čtvrteční protest, však je české školství stále podfinancované a práce učitelů nedostatečně ohodnocená. „Požadujeme skokové navýšení rozpočtu pro školství, skokové navýšení platů učitelů a hlavně aby s námi politici začali jednat. Pokud nás nevyslyší, tak bychom vyhlásili stávkovou pohotovost, případně stávku,“ varoval prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

„Bez radikálních investic do oblasti školství nelze očekávat zkvalitnění a zefektivnění vzdělávacího systému v ČR,“ uvedla předsedkyně Učitelské platformy a středoškolská učitelka Petra Mazancová.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

BP řekl(a)...
29. března 2019 v 10:22  

Slibem nezarmoutíš? Myslím, že to už dávno neplatí.
Bohužel onen slib 150% průměrného učitelského platu z roku 2017 bude zase jen dorovnáním s nárůstem ostatních průměrných příjmů všech lidí v zemi. Kdyby se učitelům nezačalo trochu víc přidávat, v roce 2021 by asi brali pouze minimální mzdu.

tyrjir řekl(a)...
29. března 2019 v 11:05  

Na jasnou otázku redaktora, zda a kdy budou mít učitelé 1,5 násobek (150 %) aktuálního průměrného platu v Česku, pan ministr neodpověděl. 1,5 násobek učitelských platů z r. 2017 je vzhledem k růstu ostatních platů demagogické hausnumero. Mnoho řečí o významu, potřebě a nedostatku učitelů, ale skutek opět utek(l) bůhví kam.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.