Místo známek individuální přístup. Projekt Univerzity Karlovy chce pedagogy učit formativní hodnocení

úterý 19. března 2019 ·

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy startuje společně s organizací EDUkační LABoratoř projekt, který bude učitele vzdělávat v takzvaném formativním hodnocení. Pedagogové při něm nehodnotí pomocí klasického známkování, ale snaží se hodnotit pokrok každého žáka individuálně a jinou funkci má i zpětná vazba. Téma se věnuje Radiožurnál.


Veronika Laufková (pedf.cuni.cz)
„Cílem formativního hodnocení je brázdit cestu průběžně. Nejde nám o to říct ‚uspěl‘, nebo ‚neuspěl,‘ ale jak žákovi pomoct v průběhu toho vzdělávání. Zatímco to sumativní je konečné,“ vysvětluje Veronika Laufková z Pedagogické fakulty, jaký je vlastně rozdíl mezi tímto typem a takzvaným sumativním hodnocení, tedy klasickými známkami. „A potom je důležité, že se činnosti odehrávají v průběhu školního roku, a chci tím tomu dítěti pomoct,“ dodává.

Autoři projektu chtějí na začátku naučit ne příliš využívaný typ hodnocení učitele z devíti škol v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. „V dubnu začne několikaměsíční školení lídrů. Skončí někdy v září nebo říjnu. Potom se školy, tedy centra kolegiální podpory, otevřou ostatním učitelům. A ostatní učitelé budou chodit k těm učitelům, kteří prošli vzděláváním,“ dodává Michal Orság z EDUkační LABoratoře. Celý projekt je naplánovaný na tři roky. Orság doufá, že díky tomu začne formativní hodnocení využívat co nejvíc škol.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Vera řekl(a)...
19. března 2019 v 8:19  

Mám lepší nápad. Ať jdou pánové a dámy z laboratoře učit a ve volnu předávají své konkrétní a tentokrát praktické zkušenosti těm, kteří o to budou mít zájem. Budou mít jako bonus zpětnou vazbu pro další výzkum.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. března 2019 v 9:50  

A co kdyby se na pajdáku zaměřili na to hlavní: učit a vychovávat nové učitele. Jak jsou na tom s formativním hodnocením absolventi pajdáku?

Ivo Mádr řekl(a)...
19. března 2019 v 13:41  

Srandisté, vůbec nepochopili situaci v základním školství.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. března 2019 v 5:49  

"Pedagogové při něm nehodnotí pomocí klasického známkování, ale snaží se hodnotit pokrok každého žáka individuálně a jinou funkci má i zpětná vazba."

Veta by asi chtela rozebrat a predelat… Ale i tak - hodnoti snad znamkovani cely kolektiv zaku? Funkci zpetne vazby je vzdy poskytovat nejakou zpetnou vazbu, bez ohledu na zahrnute signaly a zpusob zpracovani.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.