Máme tu generaci nešikovných chirurgů, říká přednosta VFN. Viní mobily a počítače

úterý 19. března 2019 ·

"Mne i mé kolegy znepokojuje, že zatímco v minulosti jste předpokládali, že absolventi budou schopni praktických úkonů, jako něco vyříznout, teď už to neplatí," uvedl nedávno ve vysílání britské BBC profesor chirurgie Roger Kneebone z Královské univerzity v Londýně. Deník Aktuálně se rozhodl oslovit české chirurgy a zjistit, zda je jejich zkušenost se současnou generací mladých lékařů podobná. Ukázalo se, že nepříznivý trend řada z nich potvrzuje. Nešikovnosti studentů si někteří všímají už v rámci výuky.


Zdeněk Krška (chirurgie.cz)
Dnešní studenti medicíny nemají v rukou takový cit, jaký měli před lety jejich předchůdci, myslí si Zdeněk Krška, přednosta 1. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Vinu dává počítačům a mobilním telefonům, které v dětských pokojích nahradily tradiční hračky, jakými byly třeba stavebnice Merkur či Lego.

Všichni oslovení lékaři se nicméně shodují v tom, že kvůli roli, jakou v jejich dětství hrají mobilní telefony a počítače, budou v budoucnu mladí lékaři ještě méně zruční než dnes. Podle Kršky se to navíc nevztahuje jen na medicínské obory. "Když dneska mluvím se svými kamarády truhláři, tak si stěžují na totéž. Učni se jim běžně poraní nožem nebo i jiným běžným nástrojem, a to i ve chvílích, kdy od nich nic složitého nechtějí. Takže to není jen problém chirurgie, to je problém všech manuálních oborů," říká.

Jediným řešením je podle něj snaha vést děti k procvičování jemné motoriky, a to jak doma, tak na základních a středních školách.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. března 2019 v 9:10  

To platí už řadu let. Konečně si toho někdo všímá a dokonce to veřejně říká.
Děti si hrají místo s míčem s mobilem, Ve školách místo pokusů čučí na moderní metodu - video. Pravítko a kružítko používá málokdo, místo toho zápasí s rovnicemi a geometrií na PC. Najednou se všichni odborníci diví.
Tam kde dřív bylplácek dnes parkují auta. Učitel musí papírovat a ne chystat pokus. A chtít po dětech, aby něco dělali rukama je dnes trestné a hraničí s týráním. A který učitel na to má trpělivost. Když mladý inspektor ani ředitel to neocení.

jir řekl(a)...
19. března 2019 v 16:59  

To je jenom začátek.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. března 2019 v 5:41  

Treba v te budoucnosti, kterou nezname, postaci vyfotit pacienta mobilem a odoperuje to robot... Tak proc se vracet do praveku.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. března 2019 v 7:31  

Na řadě jsou nešikovní policisté, piloti, soudci, politici, predikční modeláři a v neposlední řadě i řemeslníci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.