„Když žádná budoucnost nebude, vzdělání mi bude k ničemu“, studenti stávkovali kvůli změnám klimatu

sobota 16. března 2019 ·

Tisíce českých studentů se v pátek připojily k celosvětové protestní akci Fridays For Future, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. „Celá myšlenka té stávky je, proč jít v pátek do školy a učit se fakta, která do nás drtí učitelé, když lidé, co vedou tento stát, s těmi fakty nic nedělají?,“ říká jedna z účastnic studentské stávky Sára Trávníčková. Fotoreportáž přináší deník Aktuálně.


"Stávky studentů" se účastnili mladí lidé ve více než stovce zemí a protestují tak po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové, která se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. S argumentem, nač chodit do školy, když není žádná budoucnost. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu míru. Reportér Aktuálně.cz se ptal českých účastníků protestu, proč je pro ně důležitější stávkovat, než být ve škole?


Celou reportáž naleznete zde

14 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
16. března 2019 v 13:57  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
E.Kocourek řekl(a)...
16. března 2019 v 15:04  

Pan Komárek se zřejmě domnívá, že výrok "Když žádná budoucnost nebude ..." může vyslovit osoba duševně zdravá, s inteligencí umožňující studovat. ////

Na rozdíl ode mne. ////

laimes řekl(a)...
16. března 2019 v 18:23  

žádný konec světa nebude milé děti,jde jen o to,kdo v tom světě nude vládnout a kdo jen šaškovat

aknelka řekl(a)...
16. března 2019 v 21:25  

Proč ve fotogalerii nejsou fotky prostor po ukončení demonstrace? Asi se to někomu nehodilo. Opravdu si někdo myslí, že transparenty byly odklizeny do kontejnerů na papír?
Dala bych sem odkaz, ale to by pan Komárek asi smazal.

Vlastně - ta stávka byla proti změnám klimatu, tak to je docela něco jiného. To se bor..l dělat může.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. března 2019 v 21:33  

Byla by opravdu myšlenka (?) oslabena, kdyby demonstrace začala ve 14,30?

Tajný Učitel řekl(a)...
17. března 2019 v 20:27  

Konečně stávkují, díky bohu že někdo vůbec stávkuje. Mladí mají plné právo a dokonce povinnost demonstrovat, když už to nedělají ty tlusté generace, které svou sobeckou touhou po konzumu planetu vyplundrovaly do mrtě, bez ohledu na své děti a vnoučata. A zdejší "učitelé" se vzmůžou na, ts, ts, kdo to po nich uklidí... Typické.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
17. března 2019 v 21:06  

Mladí si zastávkují, ale ještě to odpoledne se vrátí ke svému zaběhnutému konzumu. Možná většímu než měly ty tlusté generace. A zdejší "ekologové" naivně jásají hurá, hurá, díky bohu, že někdo vůbec stávkuje. Typické.

mirek vaněk řekl(a)...
18. března 2019 v 6:37  

"Celá myšlenka té stávky je, proč jít v pátek do školy a učit se fakta, která do nás drtí učitelé, když lidé, co vedou tento stát, s těmi fakty nic nedělají?"

Zamyslela se dotyčná, co vlastně řekla?
Zamysleli se někteří diskutující,o co opravdu jde a čeho tato akce dosáhne?

Tajný Učitel řekl(a)...
18. března 2019 v 7:35  

"Celá myšlenka té stávky je, proč jít v pátek do školy a učit se fakta, která do nás drtí učitelé, když lidé, co vedou tento stát, s těmi fakty nic nedělají?"

Je to tak. Nedělají. Všichni vědí že je zle a bude hůř, a přesto nedělají. Bravo žákům a studentům. Planeta jde do kopru a zdejší populisté se zmůžou tak akorát na konspirace a alibizmus. Jedním z řešení je pasivní odpor v masovém měřítku.

"Mladí si zastávkují, ale ještě to odpoledne se vrátí ke svému zaběhnutému konzumu."

Třeba jo. Ale NĚCO dělají.

E.Kocourek řekl(a)...
18. března 2019 v 8:00  

Dělat hovadiny není řešením ničeho. ////

Ale to je zbytečno vysvětlovat Tajnýmu ... ////

Pavel Doležel řekl(a)...
18. března 2019 v 8:25  

No jo no, když má někdo nominální mozek, tak žije v představě, že NĚCO dělá, i když si vyvěsí trenky z okna na Žižkově na pavlači. To je pak těžký.

poste.restante řekl(a)...
18. března 2019 v 8:38  

"Něco" by žáci dělali, kdyby zašli za vedením školy a dohodli se, že v pátek dopoledne si udělají "ekologický projektový den". Sednou ve škole na zadek a budou se učit a třeba i besedovat o podstatě ekologie ve vazbě na ekonomiku. Témat je spousta. Věřím, že by se našli reální ekologové, studenti z vysokých a podobně, kteří by s nimi klidně podiskutovali. atd.
A odpoledne, nebo v sobotu dopoledne by vyrazili uklidit náměstí, vyčistit potok, odstranit černou skládku, … Zkrátka opravdu něco reálného udělat a pomoci.

"Tohle něco", je jen laciné a z mého pohledu i trapné.

Sice asi lepší, nežli na ekologii úplně kašlat, ale od těch, kdo "zdědí Zemi", bych očekával trochu víc, nežli jen transparenty a prázdné řeči.
Takže si počkám, jestli za těmi řečmi budou následovat i činy.

Datel řekl(a)...
18. března 2019 v 9:58  

Nevím jestli to tady projde, ale zkuste si poslechnout: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/studenti-bojuji-proti-globalnimu-oteplovani-politici-maji-ultimatum-jinak-pujdeme-stavkovat-znovu-68463

Tajný Učitel řekl(a)...
18. března 2019 v 14:04  

Dělat hovadiny není řešením ničeho. ////

Ale to je zbytečno vysvětlovat Tajnýmu ... ////

Lepší hovadiny-i když se domnívám, že protest proti ignorování existenčních problémů planety hovadina není-je vždy lepší než "očekávat" něco lepšího než transparenty a prázdné řeči. No

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.