Velkorysý plán plošných obědů ve škole zdarma vládní koalice odpískala

pátek 8. února 2019 ·

Vládní strany ANO a ČSSD se dohodly, že nakonec nebudou ve větší míře zdarma obědy ve škole. Místo toho se dohodly, že pro příští rok bude na 100 milionů korun navýšen již existující dotační program pro nejpotřebnější žáky. Po koaličním jednání to oznámily ministryně financí Alena Schillerová a místopředsedkyně klubu poslanců ČSSD Kateřina Valachová. Informuje iDNES.cz.


Alena Schillerová (mfcr.cz)
V minulých týdnech se přitom politici obou vládních uskupení předháněli v tom, kdo všechno by mohl zdarma obědy ve škole mít. Sociální demokraté nejprve přišli s tím, že by měl být zdarma pro děti v mateřských školách a na na prvním stupni základních škol. To by stálo 5,4 miliardy korun.

Nápad exministryně školství Valachové chtěl premiér a šéf ANO Andrej Babiš trumfnout tím, že by obědy zdarma byly pro všechny ročníky základních škol, pak strany dospěly k tomu, že by to mělo být omezené jen pro děti, jejichž rodiny mají nárok na přídavky na děti. To by stálo 1,7 miliardy.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
8. února 2019 v 13:20  

Administraci obědů zdarma může docela snadno zajistit Ministerstvo práce a sociálních věcí. Například formou stravenek uplatnitelných jen ve školních jídelnách a vydávaných podle jednotného algoritmu automaticky všem potřebným dětem. Ty stravenky by mohly mít i podobu elektronickou, to jest snadno zpracovatelnou na všech zúčastnéných stranách. Je to mnohem jednodušší úloha než např. už praktikovaný elektronický recept, který múže příjemce dostat i prostřednictvím emailu nebo SMS. J.Týř

laimes řekl(a)...
10. února 2019 v 12:29  

výdaje stoupají a stát již nebude schopen současný dotační systém dále sponzorovat a tak má volbu-zrušit to ,na západě to taky všude není,nebo zlevnit,zrušení by nebylo populární a tak levnější varianta,místo dotace 3 jídel ze 2/3 ceny ,dotovat jedno jídlo plně všem,což je levnější a ještě je šance přitáhnut další strávníky

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.