Příliš lpíme na titulech. I kvůli tlaku lidí, kteří se jimi chtějí ozdobit, říká šéf akreditačního úřadu

úterý 19. února 2019 ·

„Myslím, že je to spíš kulturou našeho národa. Jsme stále ve vleku Rakouska-Uherska či Pruska, kdy se u nás stále velmi oceňují tituly. Myslím, že do značné míry to tak způsobuje i tlak lidí, kteří ty tituly chtějí získat a ozdobit se jimi,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz předseda rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školy Stanislav Labík.


Stanislav Labík (upol.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Máte tedy pocit, že Čechům tolik nezáleží na kvalitě vzdělání, pokud si poté budou moci dát před jméno titul?

U někoho tomu tak je. Kdybych měl hovořit ze zkušenosti dlouholetého učitele na vysoké škole, tak mám pocit, že v průběhu zhruba posledních deseti let už si studenti začínají uvědomovat, že je důležité, z jaké školy své vzdělání a titul mají. Někteří zaměstnavatelé totiž už zjistili, že v případě některých vysokých škol ani nemá cenu zvát jejich absolventy na pohovor. Nedá se u nich totiž očekávat dobrá kvalita vzdělání.

U většiny skandálů točících se okolo diplomů se nejednalo o prohřešky ze současnosti či několika minulých let. Svědčí to o zlepšujícím stavu vysokého školství?

Ve většině těch případů šlo o plagiátorská provinění. Tlak na prověřování podobných případů tedy vzrostl. Popravdě řečeno je to dáno i technickými možnostmi. Kontroly diplomových prací se nedají dělat ručně, vyžadují propracovanou metodiku a automatizaci. To ještě před pár lety nešlo. Výpočetní technika jde dopředu raketovým tempem.

Považujete současný počet vysokých škol pro české vysoké školství za přínosný?

Můj čistě osobní názor je takový, že by vysokých škol mohlo být méně.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.