Ondřej Chlupáček: Potřebujeme maturitu z internetové a mediální gramotnosti

středa 6. února 2019 ·

„Není na co čekat, ale u nás se pořád řeší, jestli maturita z matiky jo, nebo ne. Užitečnější by byla maturita z internetové a mediální gramotnosti, k čemu nám jsou integrály, když věříme nesmyslům,“ píše Ondřej Chlupáček pro deník Aktuálně.


Ondřej Chlupáček (twitter.com)
Chlupáček mimo jiné píše:

Policisté upozorňují, že oběťmi zločinu na internetu se mnohem víc než v off-line světě stávají děti. Dá se předpokládat, že právě relativní anonymita internetu a jejich naivita a nezkušenost umožňují vyšší míru drzosti sexuálních predátorů, kteří z dětí dělají terče sexuálního zneužívání, nátlaku a vydírání.

V projektu ministerstva vnitra Kraje pro bezpečný internet proběhl také výzkum mezi studenty druhých stupňů základních škol - už žádná malá děcka, teenageři. Vyšlo z něj najevo, že pravděpodobně stoupá nejen kriminalita na internetu, ale také počet mladých "kyberkriminálníků". Ti se dopouštějí především porušování autorských práv a neoprávněných přístupů.

V obou případech, dětech-obětech i dětech-pachatelích, je důležitá především prevence, kvalitní informace a jakási základní internetová gramotnost, která se bude stejným způsobem učit na prvních stupních všech základních škol. Není na co čekat, ale u nás se pořád řeší, jestli maturita z matiky jo, nebo ne. Užitečnější by byla maturita z internetové a mediální gramotnosti, k čemu nám jsou integrály, když věříme nesmyslům.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
6. února 2019 v 9:00  

"k čemu nám jsou integrály, když věříme nesmyslům"

Pokud neumíme matematiku pak takové nesmysly jako tento článek píšeme.

Pavel Doležel řekl(a)...
6. února 2019 v 9:47  

A jak přesně se bude maturovat z toho, čemu se má a čemu se nemá věřit? Budeme studenty masírovat podobně jako před 30ti lety?

Z mého pohledu je to přesně naopak, než jak tvrdí autor článku. Znalosti a schopnost kritického myšlení jsou přesně ty nástroje, které je třeba dětem předávat, nikoliv nějaké hotové názory, či ideologie. Působí to na mě tak, že pan autor neovládá matematiku a tak se snaží zpropagovat nějakou svojí kompetenci, aby to jako vypadalo, že je důležitá - ačkoliv reálně o ní nikdo moc nestojí.

laimes řekl(a)...
6. února 2019 v 11:24  

nepotřebujeme žádnou matritu a už vůbec ne z nějakých pidlovin,stačí pouze závěrečná zkouška provedená v režii školy ,kde čeština a matematika budou podle jednoho státního standardu a dva odborné předměty,týká se to pouze gymnázií, a na učilíštích bohatě stačí závěrečná zkouška= teoretická + praktická část a hotovo

E.Kocourek řekl(a)...
6. února 2019 v 12:09  

V Chlupáčkově eintopfu je smícháno bezpečné chování na Internetu a jakási neuchopitelná gramotnost, která věru zavání indoktrinací a předepisováním, komu věřit a komu nevěřit. ////

Bezpečné chování je látka tak na půl hodiny výkladu. Nic proti tomu, ale maturovat z toho ?!?! ////

Karel Lippmann řekl(a)...
6. února 2019 v 14:10  

Takovou maturitu vskutku nepotřebujeme, stejně jako nějaký nový, tradičně vyučovaný předmět. Ten by většinou vyústil jen v to, že by se žáci učili, co si mají myslet. Úplně by stačilo, kdyby se ve všech předmětech myslet skutečně učili. V souvislostech, s respektem k logice oboru a kriticky. Aby si dokázali udělat vlastní názor bez předsudků. Aby jen tak snadno nenaletěli. Pak by např. na různé formy manipulace stačilo upozornit v "občance".

PP řekl(a)...
6. února 2019 v 15:52  

Cokoliv bych ke článku napsal, by bylo smazáno.
A oprávněně.

PP řekl(a)...
6. února 2019 v 19:11  

Svým způsobem je text pochopitelný.
Z článku vyplývá, že autor toho v životě zatím moc nepochopil.
Ale twitter umí používat!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.