Revize RVP: Výuka českého pravopisu se částečně změní

pondělí 14. ledna 2019 ·

Usednuvši u stolu, začala číst knihu. Přechodník, jímž je uvozen i tento článek, se v řeči dnes již téměř nepoužívá a zřídka jej lze zahlédnout i v psané podobě. Dosud se je přesto děti učily. Tomu ale bude možná konec. Národní ústav pro vzdělávání, který spadá pod ministerstvo školství, je navrhuje vypustit z učebnic základních škol. Zároveň zvažuje vynechat také skloňování některých zájmen – například jenž, týž, tentýž. Informují Hospodářské noviny.


Olga Kofroňová (repro ČT)
„Oba tyto jevy žáci pochopí z kontextu, není třeba, aby se museli učit celé vzory zájmen, z nichž pak byli dříve klasifikováni,“ vysvětluje Miloš Mlčoch z katedry českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. Miloš Mlčoch je jedním z odborníků, kteří pod dohledem zmíněného Národního ústavu pro vzdělávání připravují nové rámcově vzdělávací programy. Podle nich se budou učit děti od mateřských škol až po ty střední.

Navrhovaných změn, na nichž nyní odborníci pracují, je ale víc. Nové učební plány by měly stanovit, co mají děti umět v ročnících, ve kterých často přechází na jiné školy – v třetím a pátém ročníku na prvním stupni a v sedmém a devátém na druhém stupni základních škol.

„Největší změna bude v tom, že budou jasně stanoveny očekávané výsledky učení. Nikoliv to, co má učitel učit, ale co se má žák naučit a co má být hodnoceno, aby to nebylo na každé škole jinak,“ vysvětluje Olga Kofroňová z Národního ústavu pro vzdělávání.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
14. ledna 2019 v 19:39  

Skloňování jenž, týž a tentýž a správné používání přechodníků nezvládají ani média. Jestli někdy posloucháte televizní moderátory, museli jste si všimnout, že nikdo z nich neumí ani pořádně skloňovat podstatné jméno peníze (už dávno ne s penězi, nýbrž pouze a jedině nám vnucují všichni do jednoho s penězmi). Asi jsem jako češtinářka prošvihla závažnou změnu ve skloňování tohoto nejpoužívanějšího slova v médiích. Proto už ani nechci dále učit. Pryč od toho.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.