Ředitel školy rozdal odměny a pak mu chybělo na mzdy. Ve funkci končí

středa 9. ledna 2019 ·

Základní škola v Přibyslavi bude od druhého pololetí bez ředitele. Její dosavadní šéf Petr Adam udělal chybu při sestavování a plnění loňského rozpočtu a nezbyly mu peníze na platy učitelů. Ve funkci končí po dohodě s vedením města ke konci ledna. Informuje iDNES.cz.


„Nikdo nehledá žádného viníka. Já za školu zodpovídám, mám zodpovědnost za její chod i za finance a rozpočet. Zřizovateli jsem tudíž nabídl rezignaci, a on ji přijal,“ konstatoval končící ředitel Petr Adam.

Hodně zjednodušeně se stalo to, že učitelům během roku rozdal odměny, na něž škola neměla peníze. Ty pak na konci roku chyběly a musel učitelům mzdy doplatit z provozní kapitoly. „Laicky řečeno, museli jsme na jeden šuplíček použít peníze ze šuplíčku druhého,“ říká Petr Adam. „Byl jsem optimistou, domníval jsem se, že se to podaří srovnat, leč realita byla jiná,“ dodal.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. ledna 2019 v 7:41  

Ve školství optimistou?
Opět potvrzení faktu, že ve školství peníze až na prvním místě.

tyrjir řekl(a)...
9. ledna 2019 v 8:57  

Zřizovatelem školy a tím, kdo jmenuje, hodnotí a odvolává ředitele základní školy, je zpravidla obec. Některé obce (zřizovatelé) připívají svým školám na učitelské platy, jiné ne. Neznáme důvod ani okolnosti, za kterých to pan ředitel udělal a proč obec (město Přibyslav) přijala jeho nabídku odstoupení. Pan ředitel nedodržel závazná pravidla a myslel si optimisticky, že mu to projde, že se to do konce roku "srovná". Nestalo se. Projít mu to nějakým způsobem i tak mohlo. Jsou příklady, že to s určitým varovným napomenutím od zřizovatele projít může. Například když obec má přes ten "přehmat" zájem na jeho setrvání ve funkci, nebo když by někdo (v obci, ve škole atd.) neměl z jiných důvodů zájem na jeho odstoupení atd.apod. Škála možností je pestrá. Pan ředitel se k té své nesrovnalosti zachoval férově.

laimes řekl(a)...
9. ledna 2019 v 10:48  

zbytečně se ukvapil

Q. E. D. řekl(a)...
9. ledna 2019 v 14:18  

To je soukromá škola, že má mzdy? Veřejné školy mají platy. 😉

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.