Radko Sáblík: Co bych popřál českému školství do roku 2019

sobota 5. ledna 2019 ·

„Předně bych popřál všem, kteří mají s českým školstvím co do činění, aby pochopili, že stojíme na prahu roku 2019 a ne 1919… Aby nalezli vhodný způsob testování žákyň, žáků, studentek a studentů, který bude hodnotit nikoli našprtané znalosti, kterým mnozí navíc nerozumí, ale dokáže objektivně zhodnotit studijní předpoklady dotyčné osoby, a v případě maturity její komplexní schopnost orientovat se v dané problematice, nacházet vhodná řešení a myslet v souvislostech,“ píše ředitel střední školy Radko Sáblík na svém blogu.


Radko Sáblík (sablik.cz)
Sáblík mimo jiné píše:

Popřál bych všem političkám a politikům, aby pochopili, že investice do vzdělání je investicí do budoucnosti státu, který z vůle lidu spravují, a aby se v jejich myslích stalo školství skutečnou prioritou, ne jen prioritou před volbami, jak je zde tradicí.

Popřál bych všem školám, aby dokázaly vytvořit prostředí, které bude jejich klienty komplexně rozvíjet, nikoli je držet v průměrnosti, které bude chápat výzvy spojené s nástupem moderních technologií, se kterými nebude o své klienty bojovat, ale bude jich vhodně využívat k jejich motivaci a k zajímavějšímu, názornějšímu způsobu vzdělávání.

Popřál bych všem ředitelkám a ředitelům škol, aby našli odvahu vystoupit ze své komfortní zóny a začali své školy měnit v instituce, které naučí své žákyně, žáky, studentky a studenty se učit, což je rozdílný pojem od biflování, které je motivují se vzdělávat, byť to takovým manažerkám a manažerům bezpochyby přinese mnoho pracovních a osobních problémů spojených s konzervativním prostředím ve školách.

Popřál bych všem učitelkám a učitelům, aby pochopili, že důležitější než nahustit do svých klientů obrovské kvantum znalostí, je podnítit v nich zájem o daný předmět, neboť potom ho nebudou nenávidět, ale naopak se v něm samostudiem a hloubáním nad problémy rozvíjet.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
5. ledna 2019 v 16:09  

českému školství bych popřál více radosti
www.youtube.com/watch?v=V5yTmVxRN2g

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.