Marek Lisý: Finské školství a ICT: 2. Práce ICT metodika

neděle 27. ledna 2019 ·

Tento článek je součástí seriálu o finském školství a ICT. Ve druhém díle budeme mluvit o roli ICT metodika. Jeho hlavním úkolem je mentoring a podpora ostatních učitelů v otázce zapojení informačních a komunikačních technologií do výuky. Nejde zde tolik o technickou stránku, spíš o stránku didaktickou. Aby technologie pomáhaly učení a nepoužívaly se jen proto, že je to dnes moderní.


Každá škola v regionu Jyväskylä má alespoň jednoho ICT metodika, záleží na počtu dětí a učitelů. Škola Tiiny (rozhovor s ní je základem pro sérii článků – poznámka redakce) má ICT metodiky dva, protože škola má okolo 500 žáků. Navíc jsou v její škole dva učitelé pro technickou podporu. Všichni čtyři jsou běžní učitelé s téměř plným úvazkem. Všichni ICT metodici (ve Finsku jim říkají ICT tutoři) z celého regionu se pravidelně setkávají, zhruba jednou měsíčně, aby sdíleli nové poznatky a učili se o nových technologiích použitelných do výuky. Mimo měsíční setkání mají online skupinu (Office 365 Groups), přes kterou komunikují, pomáhají si a sdílí zajímavosti a novinky.

Regionální skupina má jednu vedoucí na plný úvazek, která organizuje setkání, dělá pro ostatní ICT metodiky webináře a učí je nové věci. Tato vedoucí zároveň jezdí po školách a dělá pro tamní učitele školení o nových technologiích. Podle Tiiny je to opravdu hodně zkušená a znalá učitelka, takže když si u ní na škole s něčím neví rady, tak si ji objednají a ona jim vždycky pomůže.

Tiina má jako ICT metodička k dispozici týdně čtyři hodinové sloty, kdy si ji mohou učitelé zarezervovat do vlastních hodin, z nichž má dvě hodiny zaplacené – některé týdny nemá rezervované žádné hodiny, jindy všechny čtyři. Rezervace probíhají přes její kalendář v systému Peda.net. Učitelé si sami vybírají, s čím chtějí pomoci. Například poslední týden pomáhala Tiina učitelkám angličtiny s metodikou nasazení iMovie v rámci žákovské tvorby prezentačních videí. ICT metodik je během této rezervace s učitelem celou hodinu ve třídě a učitele buď podporuje jen v některých činnostech, nebo sám celou hodinu vyučuje a ukazuje učiteli, jak na to. Pomáhat může například s prací s novým softwarem, ale i s programováním robotů nebo s používáním iPadů v hodinách, záleží jen na učiteli. Vždy se ale jedná o iniciativu učitele, který chce vyzkoušet něco nového.

Všem školám v regionu je navíc k dispozici jeden společný sklad pomůcek, které si školy mohou zarezervovat (opět přes Peda.net) a půjčit. Škola tak nemusí vlastnit svoje LEGO roboty, Blue-boty nebo Sphero bally, ale může si je zapůjčit, když s nimi chce pracovat.

V příštím díle se budu věnovat tomu, co se tedy vlastně ve školách vyučuje v rámci ICT a informatiky.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.