Julie Hrstková: Školní jídlo zdarma: úplatek, jejž Česko unese

pondělí 7. ledna 2019 ·

„Obědy zdarma zná bohaté Švédsko a Finsko, které jsou známé vysokým zdaněním i životní úrovní… Letos zavádí jídlo zdarma Slovensko, od ledna budou mít bezplatný oběd děti v posledním ročníku mateřských škol, od září pak žáci základních škol,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Ve všech zemích, jež zavedly jídlo zdarma, nehledě na jejich finanční stav či geografickou polohu platí, že se chtěly pokusit snížit nerovnost mezi dětmi. Výsledkem tohoto opatření je, že na obědy chodí víc dětí než předtím. A i když děti samozřejmě vědí, kdo je bohatý a kdo ne, společný pobyt ve školní jídelně neublíží ani jedné straně. Platí to i pro Českou republiku.

A pro ty, kteří argumentují nesystémovostí a nedostatkem peněz, které budou chybět "potřebnějším", máme jeden návrh. Co třeba něco udělat s jinými "nesystémovými" opatřeními, jako je například jídlo zdarma v nemocnicích, nejlevnější alkohol a kouření ve vyspělém světě či nejnižší daň z příjmů, proti níž stojí jedna z nejvyšších daní z přidané hodnoty?


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
7. ledna 2019 v 11:00  

"jídlo zdarma v nemocnicích, nejlevnější alkohol a kouření ve vyspělém světě či nejnižší daň z příjmů, proti níž stojí jedna z nejvyšších daní z přidané hodnoty? "
pan babiš vládne dialikticky: rozporem (kompronosem) ek úspor a populismu takže: zrušit jídelny neprojde a plošná platba státem je nejekonomičtější varianta

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.