Pokud dítě přijde s duševní poruchou, má ji v drtivé většině i rodič, říká psychiatr Jaroslav Matýs

pátek 28. prosince 2018 ·

V České republice je podle předsedy Asociace dětské a dorostové psychiatrie Jaroslava Matýse nedostatek dětských psychiatrů. Může za to nedostatečné finanční ohodnocení, nadměrná zátěž a těžká práce nejen s dětmi, ale i s rodiči. „Je to taková dvojí terapie, kde v rámci vstupu do rodinného schématu vedeme rodiče, aby se sebou něco dělali,“ vysvětluje Matýs v rozhovoru pro Radiožurnál.

Jaroslav Matýs (repro ČT)
Bez pomoci nejbližší rodiny a školy nelze podle Matýse dítěti pomoci. A u těch dětí, které přicházejí k dětským psychiatrům s nějakou duševní poruchou, má podobný problém v drtivé většině rodič. Ten si to ale nepřipustí.

„Doslova a do písmene učíte rodiče, co změnit a jak, podobně jako děti. Někteří rodiče to neustojí a říkají, že vlastně pacientem není dítě, ale on. Což v principu je pravda, ale tak to v dětské psychiatrii chodí,“ říká.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2018 v 12:52  

Doslova a do písmene učíte rodiče, co změnit a jak, podobně jako děti. Někteří rodiče o to neustojí a říkají, že vlastně pacientem není dítě, ale oni. Což v principu je pravda, ale tak to v dětské psychiatrii chodí...

Je to taková dvojí terapie, kde v rámci vstupu do rodinného schématu vedeme rodiče, aby se sebou něco dělali, korigovali postoje, a dokonce šli i na léčbu...
říká ještě pan Matys.

Souhlasím, že se takové situace evidentně někdy/mnohdy vyskytují a podotýkám, že evidentně nejen v rodině.

Za velmi zajímavou a přínosnou považuji další argumentaci pana Matyse. Důležitá část té argumentace, myslím, začíná od 6:54 min

Mnozí rodiče se utvrdí ve svém postoji na základě toho, co vyčetli z internetu a

- odmítají spolupracovat i prací na sobě
- odmítají možné účinné postupy

Bez citlivého výchovného postupu a bez náležité terapie dítě s ADHD tzv. "nevyroste". Není-li dítě s rozvinutým ADHD léčeno, utvrdí se jeho schémata myšlení a chování a v pozdějším věku už s tím nelze nic podstatného udělat.

7:45 min
S "ADHD mozkem" a s predispozicí na úzkost a sklonem k autismu se člověk s ADHD už rodí. Záleží pak na výchově a případně i léčbě, kterým směrem se to během vývoje u dítěte hýbe. Někteří ADHD lidé (včetně pana Matyse) zužitkují svou hyperaktvitu pozitivně, jiní nikoli. Mnoho významných lidí ubělalo mnohonvýznamného díky zvládnutému ADHD. Závisí to nejen na genech, ale i (především) na výchově a na případném léčení potíží, vzniknou-li. Největší problémy jsou tam, kde je ADHD spojeno s nedostatkem inteligence.

8:00 min
Na vývoj mozku s ADHD lze výchovou i léčením působit až po narození. Je objektivně prokázáno, že výchova i některá moderní léčiva pro ADHD nejen tlumí potíže, ale i přímo podporují další vývoj mozku a pomáhají tak i autistickým dětem zmírnit projevy autismu. Mnohdy natolik, že jsou v dospělosti schopny žít plnohodnotný život...

Stojí to za poslech celé.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaroslav-matys-podobny-problem-jako-dite-ma-i-rodic-ten-si-ale-nepripusti-7713154#player=on

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.