Roste zájem o jiné“ školy. V Modřanech má vzniknout alternativní školu pro 400 dětí. Bude největší v republice.

pátek 2. listopadu 2018 ·

V Modřanech by měla do roku 2021 vzniknout zřejmě největší veřejná Montessori škola v Česku a zřídí ji přímo městská část Praha 12. „Nová, desátá základní a mateřská škola bude stát u ulice Čs. exilu, v sousedství Rakouského gymnázia a bude mít kapacitu 400 dětí,“ uvedl končící starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO). Informuje MF DNES.


S výukou podle principů Montessori mají v této městské části dobré zkušenosti. Třídy již více než deset let fungují na modřanské Základní škole Na Beránku, kam dochází více než dvě stě dětí. Zájem ze strany rodičů je velký.

„V loňském roce už nebyli schopni přijímat podle požadavků rodičů a museli odmítat i sourozence,“ uvedla zastupitelka Prahy 12 a pravděpodobně i budoucí pirátská místostarostka pro územní rozvoj Eva Tylová, která potvrdila, že alternativní školu podpoří i nově vznikající koalice Pirátů, ODS a TOP 09.

Například ve Spojených státech učí podle pedagogiky Montessori zhruba pět tisíc škol. V Německu je jich asi tisíc. V Česku je mateřských a základních Montessori škol více než sto. Nejvíce v Praze a okolí, a to přes čtyřicet.


Celý text naleznete v MF DNES

5 komentářů:

jir řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 9:24  

Přiznejme si to, že makat se dneska nikomu nechce. Nic jiného v tom není.

laimes řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 10:00  

jistě,dnes se již nikomu nechce makat 12 hodin denně a o sobotách za 20-25 000,tak u nás makají ukrajinci,jenže ti po třech měsících (vizum) odjedou

Vl.Václavík řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 23:27  

"Makat se dneska nikomu nechce." Nechápu, jak to souvisí s pedagogikou M. Montessori.
K článku: Po více než 25 letech se v našem školství konečně objevují výraznější tendence spojovat bez obav veřejnou školu s nějakou alternativní - reformní pedagogickou koncepcí. Má to řadu výhod. Škola je dostupná všem bez rozdílu. Alternativní didaktické přístupy obohatí a dokonce zreformují tradice (kterým se říká například "škola jako za Marie Terezie" či "Husákova škola")aj.
Proč se školy a zřizovatelé více nepřiklánějí k didaktickým inovacím? Jsou tu stále obavy z něčeho nového, přitom ve vyspělých zemích se o novinky zdaleka nejedná. Neblahou roli sehrávají i někteří učitelé a učitelky. Plédují pro své jisté (sice mizerně zaplacené), žádné "novoty" nechtějí a jako časté oběti syndromu vyhoření už jen vzhlížejí k důchodu.

laimes řekl(a)...
3. listopadu 2018 v 5:56  

"Proč se školy a zřizovatelé více nepřiklánějí k didaktickým inovacím? Jsou tu stále obavy z něčeho nového, přitom ve vyspělých zemích se o novinky zdaleka nejedná."
ve vyspělých zemích jsou školy státní,kde stát poskytuje bezplatně všem dostupný standard (průměr) a souběžně s tím stát podporuje (což ovšem neznamená že financuje) alternativní soukromý sektor

Brandtnerová řekl(a)...
3. listopadu 2018 v 15:06  

Ano, montessori zařízení v zahraničí jsou soukromé subjekty. Co se týče Montessori školy Na Beránku, ta je, pokud vím, plně státní. A z kritiky, která se ke mně donesla, to vypadá jak za totáče v některých věcech spíš na této škole.

Proč se školy a zřizovatelé více nepřiklánějí k didaktickým inovacím? Jsou tu stále obavy z něčeho nového, přitom ve vyspělých zemích se o novinky zdaleka nejedná.

Pokud jsou vyspělými zeměmi míněny naši západní sousedé, tak tam už obdobný boom, jaký můžeme pozorovat v současnosti v postotalitních zemích, proběhl v 7O., 80. letech. Dnes je tam situace víceměně ustálená, alternativy jsou zde minoritní záležitosí. Je možné, že někteří u nás jsou schopni se z těchto zkušeností poučit a nepouštět se do experimentů, které už někdo jiný vyzkoušel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.