Diskuse: Dosavadní systém financování nastartoval snížení kvality českého školství

pátek 2. listopadu 2018 ·

Proč potřebujeme reformu financování regionálního školství? Existují nějaká rizika? Který druh škol by na novém způsobu financování mohl tratit a komu to naopak pomůže? EDUin přináší shrnutí diskuse o chystané reformě financování regionálního školství, která proběhla v rámci Akvária 10. 10. 2018. Hosty diskuse byli: Zuzana Matušková, MŠMT, Martin Čech, Česká biskupská konference, Pravoslav Němeček, Asociace ředitelů základních škol, Pavel Klíma, ředitel ZŠ a MŠ Malšice a Petr Bannert, MŠMT.



Zuzana Matušková, MŠMT

Současný systém financování škol funguje de facto od roku 1993, kdy se začalo financovat normativním způsobem. Řadu let se již diskutuje o negativech tohoto systému, ale nikomu se to doposud nepodařilo řešit.

Hledali jsme inspiraci v okolních státech a zároveň nám OECD nabídlo, že může provést analýzu současného systému financování u nás. OECD doporučilo přenést hlavní roli ve financování škol, které nezřizují kraje, na stát.

Existují různé právní výklady využití peněz na úrovni krajů. Zároveň i zřizovatelé vstupují do kompetencí ředitelů různorodě.

Chceme především zprůhlednit celý systém pro ředitele. Ředitel dostane v rámci rozpisu rozpočtu jasná čísla k tomu, aby viděl, kolik mu bylo spočítáno peněz a lidí pro školu, kolik mu bylo ze strany státu spočítáno na nepedagogické pracovníky a kolik mu bylo případně spočítáno na školní družinu. Tyto parametry nejsou pro ředitele závazné, jsou pouze orientační a bude na něm, jak si peníze rozdělí.

Pravoslav Němeček, Asociace ředitelů základních škol

My o reformu financování usilujeme už řadu let a chtěli jsme, aby tyto peníze nešly přes kraj, protože kraje s nimi manipulují. Dosavadní systém nastartoval snížení kvality českého školství. Reálně momentálně existuje 14 různých systémů financování školství.



Celý text a záznam diskuse naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.