Na hraně únosnosti. Kapacita tříd na základních školách je „na maximu“.

neděle 25. listopadu 2018 ·

Počet žáků v lavicích základních škol v Jihomoravském kraji stoupá. V některých je kapacita tříd na maximu. Ředitelé zvažují, že upřednostní místní děti. „Na druhém stupni je téměř ve všech třídách třicet žáků, což je na hraně únosnosti pedagogické práce,“ popsal pro Deník.cz ředitel základní školy v Hustopečích Jaroslav Vysloužil.


Jaroslav Vysloužil (hustopece.cz)
Nový ředitel chce v budoucnu snížit počty žáků ve třídách. „Nemůžeme mít školu nafouknutou. Ze 671 žáků bydlí přibližně polovina z nich mimo město. Jedna z variant je nepřijímat žáky ze širokého okolí či nastavit kritéria,“ nastínil Vysloužil.

Silnější ročníky se v lavicích projevují i jinde na jižní Moravě. Ředitel znojemské základní školy na náměstí Republiky Jiří Šmahaj uvedl, že škola dlouhodobě naplňuje kapacitu kolem šesti set dětí ve dvaadvaceti třídách.

Mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková upozornila, že město má školy dimenzované pro potřeby svých obyvatel. Dojíždějící jsou navíc. „Řada samostatných obcí neřeší svoji zákonnou úlohu – zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky svým občanům,“ uvedla.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. listopadu 2018 v 8:41  

„Nepůjdeme na limit," říká ředitelka druhé hustopečské školy. Podle inspekční zprávy tam chodí do 15 tříd 314 žáků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.