Krištof Špidla: Jedním z problémů školství je i výrazná potřeba učitelů vymezovat se vůči čemukoli novému

sobota 10. listopadu 2018 ·

„Rozhodně přiznávám, že jsem se místy úlevně smál byrokratickým absurditám, ale zároveň jsem si při četbě čím dál víc uvědomoval, že jedním z problémů školství je i výrazná potřeba učitelů vymezovat se vůči čemukoli novému,“ říká gymnaziální učitel a kritik Krištof Špidla v rozhovoru pro časopis Host. Spolu s Radomilem Novákem a Evou Klíčovou si povídají o novém románu Jana Jíchy Ředitel a hydra.


V rozhovoru mimo jiné zazní:

Krištof Špidla: Hned pro začátek vás musím varovat před podjatostí. Patřím totiž k těm, komu je text explicitně určen, tedy k učitelům, a nedokážu se na román Ředitel a hydra dívat pouze z literárních pozic. Nicméně souhlasím s kritikou, že Jan Jícha se projevuje jako nezvykle zručný autor. Nejde jen o jednotlivé nápady, které rozhazuje snad až marnotratně, o stavbu gagů, ale i o někdy subtilnější, jindy poněkud hrubozrnnější jazykovou hru. Jde skutečně o text, jehož základní vlastností je zábavnost a u něhož se lze smát bez pocitu nepatřičnosti.

O to víc mě mrzí některá myšlenková schémata, jimiž si autor zjednodušuje práci, čímž ovšem nemyslím žánrová klišé fantasy či hororu. Jde především o ono „odstřelování absurdit“ českého školství. V mnoha případech zkrátka autor čtenáři nadbíhá. Stal jsem se vysloveně alergický kupříkladu na mnohokrát opakované klišé o tom, že rodiče neschopných dětí si vyběhají „papír“ v poradně a pak na ně nikdo nemůže.

Eva Klíčová: Kdysi jsem pár let učila a Jícha mi to trochu připomněl. Specifické školní prostředí, kde je vyhovění administrativním požadavkům ministerstva či zřizovatele na prvním místě, kde se všechno eviduje, sepisuje, potvrzuje, prověřuje — preventivně pro případ snad nějakých budoucích právních bitev s rodiči a žáky — nebo dokonce s učiteli. Prostě nepřátelské podezíravé prostředí. Tato byrokratizace je dimenzí, která je v románu kriticky zesměšňována. Na další nešťastné vlastnosti českého školství, například na to, jak učení v nejširším slova smyslu ustupuje „testovatelnosti“, jak namísto učení třídíme, ale nedojde.

Radomil Novák: Jícha umí skvěle parodovat mluvu jednotlivých postav. Navíc se v tom odráží ta pestrost komunikačních situací ve škole. Bavil mě také jazyk školních dokumentů, řádů, které bylo nutné vymyslet pro hydru (hydří jazyk). V té knížce je tolik jazykových hříček a nápadů, že by to vystačilo na několik dalších knih.


Celý text naleznete v časopisu Host
Více informací o knize Ředitel a hydra a jejím autorovi naleznete zde

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 11:02  

Ona tu existuje nějaká "výrazná potřeba učitelů vymezovat se vůči čemukoli novému"? Opravdu? Pokud ano, je ta "vymezovací potřeba" u učitelů větší než u jiných profesí? Pokud by to tak bylo, nebylo by správné udělat na to téma "resortně nadškolsky" seriózní vědecký výzkum?

Není to, o čem jakýsi K. Špidla píše, možná, spíš projevem REAKCE ZHRZENÝCH INOVÁTORŮ NAD TÍM, ŽE UČITELÉ Z PŘIROZENÝCH DŮVODŮ ZCELA POCHOPITELNĚ A SPRÁVNĚ ODMÍTAJÍ ZJEVNÉ HLOUPOSTI TZV. INOVÁTORŮ ČESKÉHO ŠKOLSTVÍ?

Tleskám panu řediteli Jíchovi za jeho knihu a doufám, že budou následovat další. I pan učitel K. Špidla může napsat knihu o učitelské hydře, která brání mainstreamově konforním učitelům v jejich "rozkvětu a rozletu"...

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 13:59  

pokud budou učitelé státními zaměstnanci nemusí se proti ničemu vymezovat a mají klid,je zvláštní, že žádná z učitelských iniciativ o to neusikuje ,asi je baví to "vymezování"

Zdenka řekl(a)...
13. listopadu 2018 v 8:29  

Dobrý den, v jakém číslu Hosta mohu rozhovor naleznout?

Michal Komárek řekl(a)...
14. listopadu 2018 v 15:00  

Zdenka

Dobrý den, rozhovor vyšel 9.11. Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.