Když fyziku učí češtinář. Školy zoufale shánějí matikáře či fyzikáře. Ale fakulty chrlí učitele češtiny a dějepisu

pondělí 12. listopadu 2018 ·

Mladých učitelů je málo a obory, které vystudovali, se navíc často nepotkávají s potřebami škol. „Řada ředitelů si stěžuje, že se jim hlásí absolventi s nepoužitelnými aprobacemi,“ říká Hana Stýblová, předsedkyně Asociace ředitelů základních škol. Reportáž přináší MF DNES.


Miroslav Randa (zcu.cz)
Kolik učitelů jednotlivých předmětů na školách chybí a do budoucna bude chybět, v tuto chvíli nikdo neví. Ministerstvo školství se na analýzu situace teprve chystá.

Ani samy pedagogické fakulty nemají detailnější přehled o potřebách regionu, pro který vzdělávají budoucí učitele. Výjimkou je plzeňská pedagogická fakulta. Ta se škol v Plzeňském a Kralovarském kraji zeptala, kolik učitelů různých předmětů budou potřebovat za pět let, tedy v době, kdy budou studium končit studenti, jež nyní přijímá.

„Podle našeho průzkumu z roku 2017 budou školy v nejbližších pěti letech například potřebovat více než sto nových učitelů matematiky, ale u nás za pět let ukončí studium maximálně 25 studentů, takže se deficit zvýší o 75 učitelů,“ říká děkan fakulty Miroslav Randa. Ještě horší je to u fyziky či chemie. Naopak poptávku škol po tělocvikářích, učitelích dějepisu, výtvarné výchovy nebo zeměpisu by jeho fakulta pokrýt měla.

Kromě oboru speciální pedagogika, na kterém fakulty evidují velký převis poptávky nad nabídkou prakticky plošně, má nejvíce studentů dlouhodobě zájem o obory, jež si školy tolik nežádají. Jde například o studium společenských věd, k nejoblíbenějším oborům patří mezi studenty i dějepis, případně český jazyk.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 9:10  

nikdo nemá o ničem přehled,nikdo nic neplánuje,nikdo nic neřídí,důležoté ke že se všichni cítíme komfortně a hépy !
avšak skvělá zpráva ! "Ministerstvo školství se na analýzu situace teprve chystá."
1.na školách coby učitelé učí neučitelé
2.učitelé neučí své aprobované předměty
3.na zš kde je po jedné třídě v ročníku je aprobovaná výuka jaksi problém

mirek vaněk řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 10:43  

Počty fyzikářů už zjitšťovali. Ale opatření žádné. Jak to udělat bez koruny navíc? To budou řešit dlouho.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.