Petr Honzejk: Smůla se základkou? Šup s tebou na učňák!

pondělí 12. listopadu 2018 ·

Pokusy o řešení potíží českého školství někdy nabízejí hodně smutnou podívanou. Například teď, když Asociace krajů ČR začala prosazovat, aby na střední školy mohly být přijaty jen děti, které získají ve společných přijímacích testech určitý počet bodů. Nad stanovenou hranicí vstupenka na školu, pod ní smůla - šup na učňák. Na první pohled se to může jevit jako rozumné opatření, které vyřeší problém s vysokým počtem studentů, kteří neudělají maturitu. Ovšem ve skutečnosti je to krok, který nejenže neřeší podstatu problémů školství, ale může celý systém nasměrovat pochybným směrem. A to jak z pohledu studentů, tak celé ekonomiky. Píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše:

Jedním z hlavních problémů českého školství je segregace. Úspěch dětí závisí především na socioekonomickém prostředí, do kterého se narodily. Dobrou ilustrací je aktuální zpráva OECD, podle které u nás získá vysokoškolský titul jen 3,6 procenta dětí, jejichž rodiče neměli maturitu. Průměr zemí OECD je přitom 21 procent. Důvod je zřejmý. Náš systém zvýhodňuje děti, jejichž rodiče mají na jejich vzdělání zájem. To se projevuje třeba tak, že investují do přípravných kurzů na přijímací zkoušky (jedná se často o desetitisíce korun), bez nichž není valná šance na přijetí na kvalitní střední školu. Děti, které neměly to štěstí, že by se narodily do vzdělané a dobře vydělávající rodiny, jsou hrubě znevýhodněny. Pokud by nyní mělo být navíc zavedeno cut-off skóre, sníží se jejich šance dostat se nejen na gymnázium, ale na jakýkoli maturitní obor. To je naprosto špatně. Stát přece nemá segregaci podporovat, ale naopak pomáhat znevýhodněným, aby mohli rozvinout svůj potenciál.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

jir řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 11:41  

Proč zde odkazujete na placený článek?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.