Atraktivitu řemeslných oborů určuje zejména sociální prostředí. Mezi mladými lidmi řemesla ztrácejí respekt

pátek 23. listopadu 2018 ·

Při volbě povolání není pro mladé důležité jen to, zda je práce zajímavá, kolik mohou vydělat nebo za jakých podmínek ji budou vykonávat. Daleko důležitější roli hraje to, zda má volba jejich budoucího povolání v jejich okolí kladnou odezvu. Když tomu tak není a svou volbou u svých známých „nebodují“, často dané povolání zavrhnou, a to přesto, že by je osobně taková práce lákala. Tyto výsledky přineslo dotazníkové šetření prováděné Spolkovým institutem pro odborné vzdělávání mezi zhruba 1700 žákyněmi a žáky. Informuje blog Pro vzdělávání.


Sociální prostředí velmi silně ovlivňuje rozhodnutí zejména u potenciálních budoucích řemeslníků. Stále více žáků a žákyň pochází z rodin, které nemají žádný vztah k řemeslu a které od svých potomků očekávají maturitu nebo vysokoškolský titul. Jaké jsou následky? Mnoho dětí ztrácí o řemeslo zájem, často o řemeslných oborech vzdělání ani neuvažuje. Stále více mladých nemá bližší představu o jednotlivých řemeslech a pracovních činnostech s nimi spojených, výjimku tvoří pouze ti, kteří mají mezi svými známými a příbuznými nějakého řemeslníka.

Rozhodující otázkou zůstává pro mladé fakt, zda vybrané budoucí povolání posílí jejich postavení v jejich sociálním prostředí a vzbudí respekt. Když však žáci například kvůli očekávání rodičů zcela vzdají svůj zájem o řemeslný obor, má jakákoliv osvěta o reálných pracovních činnostech pouze pramalý dopad.

Friedrich Hubert Esser, prezident BIBB, chápe tyto výsledky jako jasný signál toho, že by se propagace odborného vzdělávání neměla soustředit pouze na popis řemesel, řemeslných oborů a na představení moderních požadavků na daná povolání: „Propagace odborného vzdělávání by se měla soustředit na vytvoření identifikačního potenciálu pro mladé lidi.“


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
23. listopadu 2018 v 8:02  

Mladí si všimnou řemeslníka až se jim hrabe v zásuvce u jejich počítače. Jenže už dnes učitel má asi 180Kč/h, zedník 250Kč/h a klempíř 350Kč/h.

laimes řekl(a)...
23. listopadu 2018 v 19:52  

jistěže řemesla zrácejí respekt,když se jimi nelze uživit a řemeslník skončí v montovně

Jiri Janecek řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 13:56  

Netřídijou v Německu děcka už ve 12 letech? Máme si od nich nechat radit?

A jak to vůbec mají s šancí na vyšší vzdělání třeba děcka tamních Turků? Já tam poznal několik povolžkých i sedmihradských reemigrantů a přišli mi celkem spolehlivě na druhé koleji. Možná i na deváté kusé...


---
„Propagace odborného vzdělávání by se měla soustředit na vytvoření identifikačního potenciálu pro mladé lidi.“
Věta je na mne celkem těžká... Je to newspeakové "já jsem horník, kdo je víc"?


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.