Jaroslav Mašek: Týden s Wikipedií aneb jak se stát wikipedistou za 7 dní – část 1.: pondělí až středa

pátek 23. listopadu 2018 ·

V minulosti, a stále i dnes, slýchávám kritiku na kvalitu Wikipedie. Někdy bývá na místě a nezbývá, než si to přiznat, jindy je však nezasloužená. Pořád, i na konci roku 2018, zůstává Wikipedie zakázaným zdrojem na mnoha školách na všech stupních vzdělávání. Na uvedené zákazy mám zpravidla tuto odpověď: „Existují pouze dva typy zdrojů, dobré a špatné. Navíc je nutné si uvědomit, že Wikipedie, podobně jako jakákoliv jiná encyklopedie, je terciárním zdrojem, tedy jakýmsi rozcestníkem, který přivádí čtenáře ke zdrojům sekundárním a primárním.”


Na kritiku se pak snažím reagovat konstruktivně: „Když dané encyklopedické heslo vykazuje nedostatky, proč se je tedy místo kritiky raději nepokusit doplnit a vylepšit?” Jak upravit existující (ne nutně neúplný či nedokonalý) článek na Wikipedii, a posléze i jak vytvořit článek zcela nový, jsem se naučil na kurzu psaní Wikipedie a později začal učit psát Wikipedii i své žáky a další učitele. Tento článek by částečně mohl takový kurz nahradit. Částečně proto, že nic se nevyrovná tomu, když se vám někdo osobně věnuje a vše vám hned ukáže přímo na vašem počítači.

Možná ale nemáte čas chodit na kurzy či workshopy, ale přesto byste to rádi zkusili a něco do Wikipedii doplnili. Třeba zrovna tu oblast, kterou máte nejraději nebo znáte nejlépe. Pojďme společně strávit týden s Wikipedií, každý den hodinu nebo dvě. Postupně si v celkem 15 krocích ukážeme vše podstatné, od základů editace až po publikování vlastních, nových článků. A také si to zkusíme trochu užít.


Celý text naleznete zde
Druhou část naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.