Ve školách přibylo 4426 asistentů. Asistenti pedagoga jsou nejdražší položkou inkluze

pátek 5. října 2018 ·

Během tří let se počet asistentů zdvojnásobil. Na ministerstvu školství se proto uvažuje, zda by se příliv asistentů neměl omezit. Poptávka je totiž od zavedení nových pravidel pro inkluzi obrovská nejen ze škol, ale i od rodičů. „Jakmile se proti inkluzi zvedla v některých médiích negativní vlna, paradoxně se mnozí rodiče informovali a velice rychle zorientovali, načež začali ve velkém vyžadovat pro své postižené děti asistenty,“ popsal Právu šéf školských odborů František Dobšík.

„Zkusili třeba i více pedagogickopsychologických poraden, které rozhodují o doporučení k přidělení asistenta. A když třeba neuspěli v jedné, tak ve čtvrté poradně už jim toho asistenta přisoudili,“ uvedl.

Za tři roky se počty asistentů bezmála zdvojnásobily. Ve školním roce 2014/15 zaměstnávaly školy celkem 8873 asistentů, o rok později 10 382, od září 2016 už jich měly 13 299. Nejvíc z nich bylo na základních školách, konkrétně 10 080, v minulém školním roce již 13 660. Asistenti se stali vůbec nejdražší položkou inkluze a zájem o ně předčil očekávání.

Podle analýzy ministerstva školství tvořili ve školním roce 2016/2017 asi 7,2 procenta poskytovaných podpůrných opatření, ovšem přišli stát na 1,35 miliardy korun. Celkové náklady na inkluzi přitom činily ve stejném období zhruba 2,07 miliardy korun. Letošní rozpočet počítal s přibližně dvěma miliardami na inkluzi, ale ministerstvo muselo dodatečně poskytnout zhruba miliardu navíc v průběhu roku. Příští rok už by na inkluzi měly jít čtyři miliardy.


Celý text naleznete v deníku Právo

2 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
5. října 2018 v 20:07  

4426 špatně zaplacených asistentů. To je k tomu třeba také dodat.

E.Kocourek řekl(a)...
5. října 2018 v 20:18  

Pročpak se asistenti stali vůbec nejdražší položkou inkluze? Elementární, drahý Watsone - inu proto, že výše odměn stanoví Ministerstvo. Kdyby Ministerstvo nestanovilo platy asistentů, nikdo by to nedělal a inkluze by skončila o chvíli dříve. ////

Zatímco u učitelů má Ministerstvo jistotu, že se nebudou bouřit a že pokorně a hlavně zadarmo odotročí cokoli se jim uloží. ////

Doufám, že časem dospějeme do stavu, kdy nejdražší položkou inkluze budou příplatky učitelům za práci navíc. ////

Pak ale přijde období, kdy nejdražší položkou inkluze bude odškodné vysouzené rodiči neinkludovaných žáků za to, že jim (neinkludovaným žákům) české školství maří jejich vzdělávání. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.