Stát chce dostat matky do práce dotací – počet dětských skupin se má zdvojnásobit.

pátek 12. října 2018 ·

Z okrajových dětských skupin by se za dvě miliardy mohla stát náhrada školek pro nejmenší. Ministerstvo práce počítá se zdvojnásobením jejich počtu. Resort si totiž spočítal, že se to vyplatí: matky vyrazí do práce dřív než po třech letech rodičovské dovolené a budou státu odvádět daně a pojistné. Informuje iDNES.cz.


Místo nedostatkových školek více dětských skupin s podporou státu. Ministerstvo práce vyslalo do připomínkového řízení návrh, aby stále populárnější dětské skupiny a nově také mikrojesle financoval státní rozpočet. Celkem 820 dětským skupinám, kam dnes chodí zhruba 14,5 tisíce dětí, by jinak hrozilo zavření. Chodí tam převážně děti mladší čtyř let, které se nedostaly do školky. Jejich rodiče díky tomu mohou nastoupit do zaměstnání. Po roce 2020 těmto zařízením vyschnou evropské dotace, i tak pro ně do té doby z EU přiteče celkem sedm miliard korun.

Ministerstvo proto navrhlo, aby po vyčerpání dotací stát rozděloval mezi dětské skupiny celkem 2,1 miliardy korun ročně. Pracující rodiče, převážně matky, to podle propočtů mají státu snadno vrátit – zaplatí 2,25 miliardy na daních a pojistném. Další odvody poplynou státu z nových pracovních míst v dětských skupinách, jde o téměř 300 milionů korun.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.