Stanislava Kratochvílová: Domácí vzdělávání je společné objevování s rozmanitými zdroji, prostředím i lidmi

pondělí 22. října 2018 ·

Časté cestování, nedůvěra ve školní systém, chybějící škola v okolí, víra, přeplněné třídy nebo zapálení pro věc. To jsou důvody, které vedou rodiče k učení doma. Dětem se učení u rodinného krbu líbí. Domácí vzdělávání je však náročné na rodiče, čas i peníze. Reportáž přináší iDNES.cz.



Mnoho lidí si neumí představit, že by dokázali dětem vysvětlit fyziku nebo chemii. „Stále přetrvává představa, že domácí vzdělávání znamená rodiče sedící naproti dítěti, kterému vysvětlují jednotlivá témata. Skutečnost je ve většině rodin úplně jiná. Jde o společné objevování skrz rozmanité zdroje, různorodá prostředí nebo setkávání s různými lidmi,“ představuje praxi Stanislava Kratochvílová z Asociace domácího vzdělávání.

Domácí vzdělávání není podle Kratochvílové jen výsada bohatých, vyskytuje se napříč sociálními vrstvami i názorovými skupinami. „Rodiče mají většinově společný zájem o dobrý vývoj dítěte, vysokou dávku osobního nasazení a ochotu vložit do výchovy a vzdělání svého dítěte čas i peníze. Jsou to lidé, kteří například cestují, nemají v dosahu vyhovující školu, jejich dítě má specifický problém a tak podobně,“ vyjmenovává Kratochvílová.

Podle Reneé Grenarové z Národního institutu pro další vzdělávání z domácího vzdělávání fenomén nebude. „Vzdělávat děti doma není vůbec nic jednoduchého, má to svá sociální specifika, nároky na rodiče, a podobně Nemyslím si, že by z toho byla masová záležitost, alespoň v dohledné době ne,“ říká Grenarová, která má za sebou i léta praxe za katedrou nebo v poradnách. Nemyslí si ani, že bychom se někdy přiblížili zahraničním číslům.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.