Matematikářů je zoufalý nedostatek, říká učitel budoucích kantorů

středa 10. října 2018 ·

„Na školách je opravdu, co se některých předmětů týče, zoufalý nedostatek kantorů. Já dostávám, a teď opravdu nepřeháním, průměrně každé dva týdny na stůl nebo e-mailem žádost o doporučení na jakéhokoliv aspoň maličko šikovného studenta učitelství matematiky, který by mohl okamžitě nastoupit na tu či onu základní nebo střední školu, protože matematiku tam nemá kdo učit. A všem musím odpovídat, že nikdo takový neexistuje. Těch pár studentů, kteří jsou ve vyšším ročníku, už totiž většinou někde učí. Důvodem malého zájmu o studium učitelství není jen relativně nízký plat, který je pod průměrem platu vysokoškolsky vzdělaného člověka, ale podle mě i nízká prestiž tohoto povolání,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Petr Eisenmann, vedoucí katedry matematiky Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem.


Petr Eisenmann )
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co myslíte tou prestiží? To, že žáci a rodiče nemají k pedagogovi patřičnou úctu?

Myslím, že lidé vnímají pedagogy jako relativně snadno zastupitelné. Například již jednou zmínění lékaři požívají bezpochyby v každé společnosti úctu. Nikdo nepřemýšlí nad tím, že by jej mohl vyšetřovat či operovat někdo jiný než lékař. V očích mnoha lidí ale může především na základní škole vyučovat téměř každý, kdo sám dotyčný předmět uspokojivě ovládá a má zjednodušeně řečeno rád děti. Ale ani entuziasmus, ani schopnost něco umět šikovně vysvětlit nenahradí dostatečné pedagogické vzdělání. Společnost dnes klade na učitele daleko větší nároky, než tomu bylo dřív. Učitelé, a nejen učitelé matematiky, musí držet krok s dobou, se stále se zdokonalujícími technologiemi. K tomu nestačí nadšení, ale kvalitní průprava v oborových didaktikách. A zcela zvláštní nároky na kvalitní výkon učitelského povolání nese například současné inkluzivní vzdělávání.

Zkuste říci charakteristiku mladého člověka, který opouští vaši školu a je dobře připraven na kariéru učitele matematiky...

To je krásná a těžká otázka. Ale stručně: takový člověk musí být především sám vnitřně přesvědčený o tom, že výuka matematiky má smysl, že není zbytečná. Neměl by být líný, měl by mít sám chuť řešit úlohy. Měl by být schopný poznat, co brání žákovi v řešení zadaného problému. A pak mu pomoct. Ale ne tím, že mu ukáže, jak se to počítá dál, ale tím, že mu nabídne takovou pomoc, aby na řešení přišel sám. Učitel matematiky by měl zprostředkovat žákovi cestu k objevování a k tomu, aby zažil radost z vyřešení úlohy. To může být pro řadu žáků srovnatelné s tím, když zažijí například úspěch ve sportu.


Celý rozhovor naleznete zde

8 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
10. října 2018 v 9:22  

Cituji z článku: "Stále nižší úroveň uchazečů o studium na vysokých školách vám potvrdí, až na výjimky, kolegové na všech univerzitách. Je to přirozené. Talentu i chuti učit se je v populaci zhruba pořád stejně. Přesněji řečeno, ta ochota se učit spíše stále klesá, ale maturantů mířících na vysoké školy je stále více. Se studenty učitelství matematiky to není jinak. Matematika je navíc specifická v tom, že se ji nejde nabiflovat nazpaměť, že se jí musí porozumět. A budoucí učitelé matematiky musí kromě toho, že sami umí úlohy vyřešit, být schopni i navíc k cíli dovést své žáky. Cesta k této dovednosti vede mimo jiné přes hlubší pochopení probíraných pojmů a souvislostí, přes získání znalostí, které nejsou pouze formální a povrchní. A to vyžaduje donutit se učit hned od začátku studia na vysoké škole. Což bývá v řadě případů kámen úrazu. Po prvním semestru je studentů obvykle polovina."

Ivo Mádr řekl(a)...
10. října 2018 v 9:41  

Začalo nás 34, dokončilo 7. Kolik zůstalo ve školství? Nevím. Pane Doležel, máte pravdu.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. října 2018 v 10:20  

V čem že má Doležel pravdu? V citaci?

Ivo Mádr řekl(a)...
10. října 2018 v 10:49  

Doležel má pravdu v realitě současného stavu a to včetně studia a VŠ absolventů oboru matematika. Matematiku prostě neokecáte.

mirek vaněk řekl(a)...
11. října 2018 v 7:45  

Doc. Eisenmann pojmenoval stav, který tady je několik let. Konečně se na to nějaký novinář zeptal a otiskl to. Dnes stále mají větší prostor v médiích experti na školství než profesionálové.
S jeho výroky souhlasím(a na dokonalost RVP), i když jsou hodně ovlivněny základním vzděláváním, které má jiné priority než vzdělávání střední a vysoké.

mirek vaněk řekl(a)...
11. října 2018 v 7:47  

Oprava (až na dokonalost RVP). Tam mám velké výhrady, vůbec k tomuto pojetí i k obsahu.

laimes řekl(a)...
11. října 2018 v 9:33  

na venkově obcházejí mladí matikáři školy a nikdo je nechce,tak jdou do práglu a tam je mnoho zjímavějších příležitostí nežli nějaké školství

Tajný Učitel řekl(a)...
11. října 2018 v 13:06  

Prosím, aspoň jednoho takového matikáře… Sem s ním. Zlatem vyvážíme. Byt seženeme. Všechno bude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.