Třetina učitelů středních škol se blíží k důchodu. A na školy míří silné ročníky žáků. Kdo je bude učit?

pondělí 10. září 2018 ·

„Už před třemi lety jsem na ministerstvo školství posílal výsledky průzkumu, který jsme udělali na 85 školách,“ říká pro MF DNES Karel Dvořák, ředitel Středního odborného učiliště Ohradní v Praze a zároveň předseda Sdružení učňovských zařízení. „Každému druhému pedagogickému pracovníkovi už tehdy koukal z kapsy důchodový papír, třetina byla starší 65 let a učila buď ze setrvačnosti, nebo z loajality,“ dodává Dvořák.


Jarmila Balážová (msmt.cz)
Za posledních pět let učitelé na základních školách zestárli o dva roky, jejich průměrný věk se přehoupl přes pětačtyřicet let. Ještě o pár let starší jsou v průměru učitelé na středních školách, zejména na školách odborných a na učilištích, jak ukazují statistiky České školní inspekce. Důchodovému věku se ve velkém povážlivě blíží zejména učitelé odborných předmětů, jejich průměrný věk se během posledních let přiblížil padesátce.

Podle údajů, které jsou k dispozici na webu ministerstva školství, bude za deset let v důchodu přes 35 procent současných učitelů středních odborných škol. Statistická čísla přitom vylepšují gymnázia, která tradičně mají se získáním učitelů nejmenší problém.

Vyrovnat nedostatek mladých učitelů, kteří by nahradili starší kolegy, zatím pomáhal demografický vývoj. Úbytek pedagogů v posledních letech doprovázel stále se snižující počet studentů. Už v příštím roce však Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání očekává, že se trend otočí. Statistiky narozených dětí přitom nepředpokládají větší úbytek žáků ani na základních školách.

Oficiální odhady toho, kolik učitelů bude potřeba, nejsou k dispozici. „Ministerstvo není v roli zaměstnavatele, a tudíž přirozeně takové informace nemá. Nicméně s ohledem na jeho odpovědnost za parametry vzdělávání si potřebu těchto informací uvědomuje a aktuálně zvažuje možné cesty, jak tyto informace efektivně získat tak, aby to neznamenalo další administrativní zátěž pro školy,“ říká mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

V tuto chvíli není zcela jasné, kolik absolventů, do jejichž přípravy na pedagogických fakultách stát investuje, odchází učit. Nesleduje to ministerstvo ani samotné školy. Nejrůznější odhady uvádějí počty mezi 40 až 60 procenty s tím, že další ze školství odcházejí po několika letech praxe. Nejen kvůli platu, ale často i kvůli atmosféře v učitelských sborech.

Ministerstvo školství počítá s tím, že tato čísla narostou s lepšími platy učitelů. Zda tomu tak bude, zatím není jisté. Na rozdíl od skutečnosti, že nejsilnější populační ročníky učitelů začnou odcházet do důchodu už během pár let. Ta jistá je.


Citované texty naleznete v MF DNES

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
10. září 2018 v 8:59  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Simona CARCY řekl(a)...
10. září 2018 v 9:52  

Pane Komárku, pokud budete mazat příspěvky vulgární, rasistické a nenávistné, jsem to schopna překousnout i když i to považuju za cenzuru. Proč ale mažete pochvalný komentář ke grafice, to mi hlava nebere. A co ten Dvořák? A co ten Vojtěch? Z ministerstva máte data z webu. Co ta grafická nevyváženost?

laimes řekl(a)...
10. září 2018 v 17:07  

učit budou ti mladí,krásní,moderní,asertivní,kreativní,alternativní,
komunikativní,pozitivní,přizpůsobiví,empativní......

Ivo Mádr řekl(a)...
10. září 2018 v 20:15  

laimes

A učit budou zadarmo, přijdou ve velkém počtu. Učit je přece "poslání".

laimes řekl(a)...
11. září 2018 v 10:47  

hlavně musí být ty mladé slečny učitelky silně empativní, až ji neasertivní zednik vykřikne : " ti mrdá pxčo!"

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2018 v 12:33  

Nějak jsem si nevšiml, že by na tento problém někdo ze zodpovědných už před lety upozorňoval. Natož řešil.

Situaci vyřeší psychologové a sociologové. Posílíme výuku výchov a předmětů člověk versus člověk a společnost. Omezíme matematiku a zrušíme fyziku, chemii.
Staneme se součástí evropské říše budeme fiosofovat a planě diskutovat a živit nás budou západní sousedé. A nebo ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.