Inkluze drhne. Chybí asistenti. Školy zoufale shání odborníky, kteří by učitelům pomáhali s „inkluzivními dětmi“.

pondělí 10. září 2018 ·

„Ministerstvo školství neeviduje data o chybějících počtech asistentů pedagoga,“ napsala Lidovým novinám mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová... Jenže podle ředitelů škol se situace s nedostatkem asistentů nezlepšuje. Jen na základní školy docházelo v předchozím školním roce téměř 75 tisíc žáků, kterým pedagogicko-psychologická poradna přiznala, že potřebují podporu při vzdělávání. Letošní čísla ještě nejsou známa. Ředitelé tak poptávají asistenty všemožnými způsoby. „Jejich nedostatek je skutečně stále problém. Loni se jejich pracovní podmínky ještě zhoršily,“ uvádí Zbyněk Němec za společnost Nová škola, která podporuje inkluzivní vzdělávání.


Naráží tak na novelu vyhlášky, kterou na konci loňského roku podepsal tehdejší ministr školství Stanislav Štech (ČSSD). Ta mimo jiné od roku 2018 rozdělila asistenty na dvě kategorie podle toho, jakou podporu kantorům a žákům poskytují. Změnila také výpočet, podle kterého školy na asistenty dostávají peníze.

Cíl byl jediný: ušetřit 1,08 miliardy korun. Podle ministerstva totiž asistenti stáli více, než se očekávalo. A to i přes to, že jich byl nedostatek.

Na to, že školy nemohou asistenty sehnat, přitom už loni na podzim upozorňovala ve svém šetření Česká školní inspekce: „Jejich nedostatek vyplývá z nízkého finančního ohodnocení a snížených úvazků. Není dost vhodných uchazečů, často jim chybí kvalifikace či zkušenosti.“

Školy tak najímají i ty, kteří nemají kvalifikaci. „Nemají ani minimální vyžadovaný kurz. Ředitelé jsou rádi, že alespoň někoho sehnali,“ popisuje Němec. Takového asistenta bez zkušeností se pak školy snaží dodatečně do kurzů přihlásit.

Podle další zprávy České školní inspekce nemá dostatečnou kvalifikaci téměř pětina asistentů. „Na základních školách je nekvalifikovaných zhruba 11 procent, ve středním školství přes 18 procent,“ stojí ve zprávě.

Asistenti, kteří přímo pomáhají pedagogovi, musí absolvovat střední vzdělání s maturitou. „Doplněné studiem pro asistenta pedagoga v rozsahu 120 hodin. V druhém případě jsou nároky nižší, a to postačující základní vzdělání, také doplněné studiem pro asistenta pedagoga,“ vysvětluje mluvčí Balážová. Ministerstvo navíc chystá úpravu kvalifikačních nároků. Zvláště pro první kategorii asistentů.


Celý text naleznete v Lidových novinách

6 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
10. září 2018 v 9:28  

To jsou všechno lži a výmysly.
Inkluze byla skvěle promyšlený a perfektně připravený projekt.
:-(

Q. E. D. řekl(a)...
10. září 2018 v 12:34  

Slova "asistent pedagoga" a "odborník" může dát do jedné věty jen blázen.

Simona CARCY řekl(a)...
10. září 2018 v 15:26  

To Q.E.D.:

A nebo asistent pedagoga či odborník.

jir řekl(a)...
10. září 2018 v 17:25  

No a tak je to skoro se vším. Chrlí se změna za změnou, však on to někdo odpracuje a z něčeho se to zaplatí. Mi ti lidi připomínají svým nadšením svazácké budovatele komunismu z 50.let, svými činy mi pak nejvíc připomínají holuby.

Ivo Mádr řekl(a)...
10. září 2018 v 20:41  

Inkluze "po českém způsobu" je absolutní nesmysl. Jednak na tento projekt nejsou peníze a lidé , často je inkluzi po českém způsobu vytýkána organizace a obsah. Inkluze ano. Ne však v téhle podobě. A to nemluvím o šílené administraci a byrokracii okolo.

V zahraničí funguje inkluze ve spolupráci ministerstev školství, zdravotnictví a sociální péče. Na školách jsou pro příslušné žáky místnosti ve škole, zde vyučují speciální pedagogové a fungují asistenti. V případě, že některý žák je dobrý třeba ve Vv, Hv, M,.., pak na tento předmět chodí do normální třídy. O velkých přestávkách se pak všichni setkávají a baví třeba u obchůdku nebo v komunikativní místnosti hrají spolu hry, svačí....

laimes řekl(a)...
11. září 2018 v 10:49  

asistentky pův povoláním prodavačky a kadeřnice poslané z úp po třítýdenní rekvalifikaci do škol nebudou asi to pravé inkluzivní ořechové

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.